26 Απριλίου, 2024

Η αποκάλυψη του Γερμανού Καγκελάριου και τα ερωτήματα που προκύπτουν – Σε ρόλο ενδιάμεσου η Ελλάδα

Το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς την τουρκική πλευρά, αλλά ακόμα και η στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουελ Μακρόν, επισκιάστηκαν από την δημοσιοποίηση της είδησης από τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, τα οποία θα αναπληρώσει στην συνέχεια η Γερμανία. 

Το γεγονός ότι τα ελληνικά κόμματα και οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν με αυτό τον τρόπο το θέμα δημιούργησε αίσθηση και έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ακόμα και στελέχη της Κυβέρνησης.

Η αποκάλυψη έγινε μάλιστα μετά την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είπε τίποτα για το θέμα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν απ όλη την ιστορία είναι πολλά και χρίζουν άμεσης απάντησης .

-Γιατί ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε να γίνει η χώρα μας ο ενδιάμεσος προκειμένου η Γερμανία να στείλει όπλα στην Ουκρανία;

 
-Πόσο καιρό πριν είχε ξεκινήσει η συζήτηση;

-Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής Εξωτερικών και Άμυνας για το θέμα;

-Η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα ;

-Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα τεθωρακισμένα που θα πάρει η χώρα μας από την Γερμανία;

-Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει όπλα όταν η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται αντίθετη με την εμπλοκή της χώρας μας στον Ρωσο-Ουκρανκό πόλεμο;

Όπως και να έχει, το θέμα το ζήτημα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης καθώς οι όλες αυτές οι ενέργειες που έγιναν εν κρυπτώ έχουν πυροδοτήσει μεγάλες συζητήσεις και εντάσεις.

Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει από την όλη ιστορία είναι αν πραγματικά η χώρα μας είχε ανάγκη τα Γερμανικά τεθωρακισμένα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέβασε για πρώτη φορά τους τόνους έναντι της Τουρκίας, την οποία προειδοποίησε ανοικτά ότι «θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ» και ότι αν συνεχίσει την επιθετική της τακτική, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα τεθεί το θέμα ενώπιον των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά φίλος της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι όταν μετά την συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις – όπως είναι γνωστό αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά – δεν δίστασε να τοποθετηθεί δημοσίως : «Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα» είπε χαρακτηριστικά.

madata.gr