3 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 61 δις – Πώς αντέδρασαν Ρωσία και Ευρώπη

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες, να γίνουν παζάρια με τους Ρεπουμπλικάνους και ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να προειδοποιήσει πως ο πόλεμος χάνεται, για να εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ γενναιόδωρη βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Η ψήφιση του νόμου ήταν το βασικότερο εμπόδιο καθώς η Βουλή έχει Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, ωστόσο με μερικές «αλχημείες» και ένα τετραπλό νομοσχέδιο, πείστηκαν αρκετοί να πουν το «ναι» και να περάσει η αμυντική βοήθεια που ωστόσο για να έχει αντίκτυπο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Γι’ αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή, προέτρεψε την Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων, ώστε μετά την έγκριση του να μεταβεί προς επικύρωση από τον ίδιο.

Η Γερουσία δεν αναμένεται να εμποδίσει την διαδικασία, με την Ουκρανία να μετρά με αγωνία την ώρα που θα φτάσει η βοήθεια, καθώς ο Πούτιν δείχνει να έχει πλέον τον έλεγχο στον πόλεμο.

Εκνευρισμός στη Ρωσία, στέλνει SU-35 προς το Ιράν

Το πακέτο βοήθειας που πέρασε από τη Βουλή, φτάνει τα 95 δις καθώς συμπεριλαμβάνεται και βοήθεια στο Ισραήλ, αλλά και χώρες συμμάχους στον Ινδικό.

Και η Ρωσία στην πρώτη της αντίδραση έδειξε την ενόχλησή της με την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας πως στηρίζουν την τρομοκρατία.

«Η στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν θα βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

 «Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε λέγοντας ότι «η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα καταστρέψει περαιτέρω την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο».

Λίγο μετά, η Μόσχα συμφώνησε να παραδώσει στο Ιράν τις επόμενες ημέρες την πρώτη παρτίδα της τελευταίας γενιάς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi SU-35. Το Ιράν είχε αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Etemad. 

Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με αναφορές, το Ιράν θα παραλάβει συνολικά 24 νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Πανηγυρίζει η Ευρώπη για το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε σήμερα το βράδυ την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνισε με ανάρτησή της στο Χ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για μια «ημέρα εμπιστοσύνης στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ένα μεγάλο εμπόδιο για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπεράστηκε», τόνισε σε ανάρτησή της αργά σήμερα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Οι καρδιές των πιο σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μία».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στέκονται μαζί στην πλευρά της ελευθερίας και ενάντια στον «πόλεμο του τρόμου» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε.

πηγή: topontiki.gr