19 Μαΐου, 2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena – 2 Aorakia», στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Competition Global Olympiad).
Η «Μινωική Ολυμπιάδα Ρομποτικής» διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (Hellenic Educational Robotics Organization), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης, τα στοιχεία για τις συμμετοχές και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν για την προβολή και την ανάδειξη της Κρήτης.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό «η Περιφέρεια στηρίζει τις εκπαιδευτικές δομές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και βεβαίως, ενισχύει το έργο των ερευνητικών κοινοτήτων, στην κατεύθυνση της προώθησης της καινοτομίας». Ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, «γιατί οραματιζόμαστε μια κοινωνία που εστιάζει στη μετάδοση της γνώσης και παράλληλα εφοδιάζει τα παιδιά μας με δεξιότητες του 21ου αιώνα». Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τις επόμενες ημέρες, από το Ηράκλειο και την 3η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι διαγωνιζόμενοι θα καταφέρουν να αποδείξουν πως οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της, μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών, να αναπτύξουν νέα εργαλεία και μεθόδους, οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες στην πορεία τους ως αυριανοί επιστήμονες».

Τελετή Έναρξης
Το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινά την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 7 το απόγευμα με την Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας που θα περιλαμβάνει παρέλαση των εθνικών ομάδων, ομιλίες και μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. Εμμανουήλ Βελιδάκης επεσήμανε πως ο Οργανισμός «είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί μαζί με τους συνδιοργανωτές μας και την Περιφέρεια Κρήτης τους 3.500 διαγωνιζόμενους από τις 36 χώρες του κόσμου! Η “σοφία” του ολυμπιακού πνεύματος ελπίζουμε να αναδειχθεί μέσα από τις προσπάθειες των νέων να υπερνικήσουν τις δυσκολίες της ανθρώπινης κίνησης ενός αθλητή με τα ρομποτικά τους “όπλα”! Στο ασταθές παγκόσμιο τοπίο ευελπιστούμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα παράθυρο ελπίδας καθώς το μέλλον θα αναδειχθεί τις ημέρες αυτές εδώ στην Ελλάδα μας, στην Κρήτη μας, στο Herakleion Arena!».

Εγκαίνια Εκθέσεων
Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 6 το απόγευμα – λίγο πριν την επίσημη τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας – θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης τεχνολογίας – καινοτομίας καθώς και της έκθεσης «Κρήτη: Πολιτισμός και Οικοτεχνία».
Όπως τόνισε η Εύα Κατσαράκη, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η εταιρεία συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει έκθεση προβολής Τοπικών Προγραμμάτων CLLD LEADER των τεσσάρων Αναπτυξιακών εταιριών της Κρήτης (Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Αναπτυξιακή Λασιθίου, ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) και παράλληλα workshops για τον αγροτικό τομέα, την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και τη διασύνδεσή τους με τις νέες τεχνολογίες και τη Ρομποτική. «Στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να αναδείξουμε στον επισκέπτη της διοργάνωσης την Κρήτη της ενδοχώρας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού καθώς και την αξία των τοπικών της προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε εκδήλωση με τίτλο “Τρώμε τοπικά” στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα», δήλωσε.
Την Ολυμπιάδα Ρομποτικής στηρίζουν ακόμα η Ελληνική Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Αθλητισμού, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Δείτε το βίντεο:

youtu.be/kmPC54gJXiY


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ης ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ MRC GLOBAL OLYMPIAD

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
9:00 Προσέλευση ομάδων
9:30 Τεχνικός Έλεγχος
10:30 Αγώνες Πάλης – Προκριματικά
18:00 Εγκαίνια Εκθέσεων
o Τεχνολογίας – Καινοτομίας
o Κρήτη: Πολιτισμός και Οικοτεχνία
19:00 Τελετή Έναρξης Ολυμπιάδας
o Παρέλαση ομάδων
o Μουσικοχορευτικά δρώμενα
o Καλωσόρισμα / Ομιλίες
Παράλληλες δράσεις ημέρας:
o Breeks
o Hado

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
9:00 Προσέλευση ομάδων
9:30 Τεχνικός Έλεγχος
10:00: Workshop με θέμα: «Καινοτομία και ρομποτική στον αγροτουρισμό και τα τοπικά προϊόντα»
10:30 Έναρξη αγώνων ημέρας
o Ποδοσφαίρου – Προκριματικά,
o Ποδηλασία,
o Μαραθώνιος μικρών ηλικιών,
o Δρόμος μετ εμποδίων,
o Άρση Βαρών Ανθρωποειδών,
o Σκοποβολή,
o E-Sports ενηλίκων.
15:30 Workshop και networking event με θέμα: «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και νέες τεχνολογίες στην ενδοχώρα»
18:00 Μουσικοχορευτικό δρώμενο
18:30 Τελετή Απονομών Αθλημάτων ημέρας.
Παράλληλες δράσεις ημέρας:
o Breeks
o Hado

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
9:00 Προσέλευση ομάδων
9:30 Τεχνικός Έλεγχος
10:30 Έναρξη αγώνων ημέρας
o Τοξοβολία,
o Κωπηλασία
o Σφαιροβολία
o Μαραθώνιος Εφήβων
o Πάλη – Προημιτελικός – Τελικός
o Πένταθλο
o Drones ενηλίκων
o Πάλη 3 κιλών
o Δρόμος μετ εμποδίων Ανθρωποειδών,
o E-Sports,
o Έκθεση μικρών ηλικιών.

17:30 Εκδήλωση «Τρώμε Τοπικά LOCAL TOUR»
Εκδήλωση διάδοσης γαστρονομικής παράδοσης και πολιτισμού της Κρήτης με γευσιγνωσία τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων και προϊόντων.
18:00 Μουσικοχορευτικό δρώμενο
18:30 Τελετή Απονομών Αθλημάτων ημέρας.
Παράλληλες δράσεις ημέρας:
o Breeks
o Hado

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
9:00 Προσέλευση ομάδων
9:30 Τεχνικός Έλεγχος
10:30 Έναρξη αγώνων ημέρας
o Ποδόσφαιρο – Τελικός
o Πάλη Ανθρωποειδών
o Πάλη 500γρ – 250γρ – 100γρ
o Μαραθώνιος Εφήβων και Ενηλίκων
o Έκθεση Εφήβων και Ενηλίκων
o Ράλι
o Drones Μικρών και Εφήβων
o Έκθεση Εφήβων και Ενηλίκων
18:00 Μουσικοχορευτικό δρώμενο
18:30 Τελετή Απονομών Αθλημάτων ημέρας.
Παράλληλες δράσεις ημέρας:
o Breeks
o Hado

Πηγή: poo.gr