25 Μαΐου, 2024

Oι Αμερικανοί billionaires κάνουν ουρά για να αγοράσουν το Tik Tok – Πόσα προσφέρουν

Μια χούφτα Αμερικανοί μεγιστάνες της οικονονίας και της τεχνολογίας ετοιμάζονται για προσφορές πολλών δισεκατομμυρίων για να αγοράσουν το TikTok αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε έναν νόμο που θα αναγκάσει τους Κινέζους ιδιοκτήτες του να πουλήσουν την εφαρμογή.

Πρώτος ο Steven Mnuchin, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θέλει να αγοράσει την εφαρμογή.

Στους μνηστήρες περιλαμβάνεται επίσης ο πρώην CEO της Activision Blizzard, Bobby Kotick, ο οποίος έχει αναφερθεί ότι μίλησε με τον CEO του OpenAI Sam Altman για μια πιθανή πρόταση.

Και υπάρχουν εικασίες ότι ο επικεφαλής του hedge fund Pershing Square Bill Ackman θα μπορούσε να υποβάλει επίσης προσφορά. Ακόμη και ο πολυεκατομμυριούχος του «Shark Tank» Kevin O’Leary έχει πει ότι «θα ήθελε να αγοράσει» το TikTok.

Η ByteDance έχει στη διάθεσή της ένα χρόνο για να εκχωρήσει το TikTok ή να απαγορεύσει εντελώς την εφαρμογή.

Ωστόσο, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είπε πέρυσι ότι θα πρέπει να εγκρίνει την εκποίηση του TikTok από τη μητρική εταιρεία ByteDance — και ότι είναι σθεναρά αντίθετη σε οποιαδήποτε πώληση.

Ο δυνητικός αγοραστής θα αποκτήσει μόνο ένα εμπορικό σήμα και μια βάση χρηστών και θα πρέπει να ξαναχτίσει την τεχνολογία και την ομάδα που τη δημιουργεί από την αρχή.

Οποιοσδήποτε αγοραστής πρέπει να περάσει τον έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, όπου η διορισμένη του Μπάιντεν Λίνα Καν οδήγησε μια καταστολή σε αυτό που θεωρεί ως μονοπωλιακές πρακτικές από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Αυτό αποκλείει το Meta του Mark Zuckerberg και το Apple του Tim Cook, που θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια τιμή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να έχουν την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν έναν νέο αλγόριθμο.

Ωστόσο, μια αγορά από αυτούς θα ήταν «πολύ προβληματική», δήλωσε στην The Post ένας ειδικός στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

«Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες υπόκειται σε τρέχουσες αντιμονοπωλιακές ενέργειες», είπε ο Joel Thayer, διευθυντής στη συμβουλευτική και αντιμονοπωλιακή δικηγορική εταιρεία Thayer PLLC στην The Post.

«Θα ήταν σχεδόν αδύνατο για μια εταιρεία που βρίσκεται ήδη υπό αντιμονοπωλιακό έλεγχο να αγοράσει μια εταιρεία που θα της έδινε μεγαλύτερη δύναμη και μερίδιο αγοράς».

Ακόμη και η Snap του Evan Spiegel, η μητρική εταιρεία του SnapChat, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να εγείρει αντιμονοπωλιακές ανησυχίες, είπε. Για το Snap, η χρηματοδότηση θα ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολη.

Μια πηγή κοντά στο TikTok είπε στην The Post, «Καμία εταιρεία τεχνολογίας στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να αγοράσει TikTok μέσω ρυθμιστικών αρχών. Έτσι κάνετε ένα βήμα πίσω και δεν υπάρχουν τόσα άτομα που μπορούν να κάνουν τη χρηματοδότηση, να πείσουν το διοικητικό συμβούλιο και να δημιουργήσουν την εταιρεία».

Ο Mnuchin ήταν ο πρώτος ενδιαφερόμενος αγοραστής που το δήλωσε δημόσια, δηλώνοντας στο CNBC τον Μάρτιο ότι «συγκεντρώνει μια ομάδα επενδυτών που θα μπορούσαν να αγοράσουν την εφαρμογή» μέσω του ταμείου του Liberty Strategic Capital.

Μετά από δεκαετίες στον τραπεζικό τομέα και τη συγκέντρωση χρημάτων για hedge funds, ακόμη και ταινίες όπως το Avatar, έχει εμπειρία από επενδύσεις.

Εάν εκλεγεί ο Τραμπ, ο Μνούτσιν θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί ξανά στον Λευκό Οίκο ως υπουργός Οικονομικών, κάτι που θα τον απομακρύνει από την εταιρεία, ανέφεραν πηγές στην The Post. Ο Μνούτσιν αρνήθηκε να σχολιάσει αυτο το ενδεχόμενο.

Ωστόσο, η Kotick μπορεί να είναι η καλύτερη θέση για να δημιουργήσει πραγματικά έναν αλγόριθμο και να δημιουργήσει μια εταιρεία τεχνολογίας, είπαν πηγές στην The Post.

Τον Μάρτιο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Kotick είχε μιλήσει με πιθανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, Sam Altman, για την εύρεση μιας κοινοπραξίας που θα μπορούσε να αγοράσει τη συμφωνία.

Ο κατασκευαστής του ChatGPT θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης του, εάν ένας συνεργάτης όπως ο Kotick μπορούσε να συγκεντρώσει το τεράστιο κεφάλαιο που απαιτείται για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ήταν ο ιδρυτής και ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού gaming Activision Blizzard που δημιούργησε και κατασκεύασε εφαρμογές και παιχνίδια, μέχρι που μεσολάβησε για την πώλησή του 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Microsoft.

Ανέπτυξε σχέσεις με επενδυτές με μεγάλη τσέπη, ανέφεραν πηγές στην The Post. Ο Kotick αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν και ο Ackman δεν έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για το TikTok, πηγές της Wall Street λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό χρηματοοικονομικό όχημα που δημιούργησε πέρυσι ως έναν τρόπο να συγκεντρώσει γρήγορα χρήματα.

Το λεγόμενο SPARC είναι ένα χρηματοοικονομικό όχημα εισηγμένο στη δημόσια αγορά που μπορεί να συγκεντρώσει ένα απεριόριστο χρηματικό ποσό και να το χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μια ιδιωτική εταιρεία όπως η TikTok.

Το hedge fund του Ackman έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει κάπου 3,5 δισεκατομμυρία δολαρια ως βασικός επενδυτής στο αμοιβαίο κεφάλαιο, αλλά αυτός και το ταμείο του θα μπορούσαν να εισφέρουν περισσότερο κεφάλαιο εάν χρειαστεί, προσθέτουν πηγές. Αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Jeffre Yass και μια γυναίκα που γιορτάζουν ένα έπαθλο 500.000 δολαρίων επειδή είναι «χωρίς άδεια» στην εκπαίδευση

Πηγές της Beltway εικάζουν ότι ένας άλλος πιθανός αγοραστής είναι ο Jeffrey Yass, ο ιδρυτής της Susquehanna με αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατέχει ήδη το 15% της ByteDance — και πηγές λένε ότι έχει τα μετρητά για να αγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο στο TikTok.

Αυτοί οι άνθρωποι προσθέτουν ότι μετά τη σοβαρή προσπάθεια του Yass να σταματήσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για εκφοβισμό μελών του Κογκρέσου και συνάντησης με τον πρώην πρόεδρο Trump, ο Yass μπορεί τώρα να παραιτηθεί από την εκποίηση του.

Μια πρόσφατη αναφορά μάλιστα πρότεινε ότι η Susquehanna μπορεί να έχει μια πρώιμη έκδοση του αλγορίθμου που θα της έδινε ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Οι βαθείς δεσμοί της εταιρείας με την ByteDance και την Κίνα την καθιστούν σε θέση να πείσει το διοικητικό συμβούλιο και την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποκτήσει την εφαρμογή, προσθέτουν αυτοί οι άνθρωποι.

Ο Larry Ellison, Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Corp, παρουσιάζει τη βάση δεδομένων Oracle In-Memory σε μια εκδήλωση έναρξης στο Redwood Shores, Καλιφόρνια, 10 Ιουνίου 2014

Μια χούφτα άλλοι αγοραστές – που είχαν παραταχθεί για να αγοράσουν το TikTok το 2020 όταν ο Τραμπ προσπάθησε να εξαναγκάσει μια πώληση – θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες για την εξαγορά του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon, βρισκόταν σε συνομιλίες για συνεργασία με τον κολοσσό λογισμικού Oracle για να αγοράσει τις δραστηριότητες της TikTok στις ΗΠΑ .

Ενώ αυτό απέτυχε, ο McMillon διατήρησε επαφή με την εταιρεία. Ο Zhang πέταξε στο Αρκάνσας για μια συνάντηση με τον McMillon πέρυσι, ανέφερε η The Post , που οδήγησε σε εικασίες ότι θα μπορούσε να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.

Ο ιδρυτής της Oracle Larry Ellison δεν έχει πει τίποτα σχετικά με την αγορά του TikTok από το 2020. Ωστόσο, η εταιρεία ήδη φιλοξενεί τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών TikTok στους διακομιστές της.

Και ο O’Leary του "Shark Tank’s" είπε στο CNBC Asia τον Μάρτιο ότι θα συγκέντρωνε μια κοινοπραξία για να υποβάλει προσφορά 20 έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει το TikTok.

Η Microsoft, που ιδρύθηκε από τον Bill Gates, προσπάθησε επίσης να αγοράσει το TikTok το 2020, αλλά πηγές λένε ότι είναι απίθανο να εμπλακεί ξανά.

Οι εκπρόσωποι των Walmart, TikTok και ByteDance δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το αν όντως εκχωρείται ή απαγορεύεται μένει να φανεί. Την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι η εφαρμογή δεν «πηγαίνει πουθενά» και ότι η εταιρεία θα ακολουθούσε νομικές ενέργειες για να αποτρέψει την απαγόρευση ή την εκχώρηση – κάτι που θα μπορούσε τουλάχιστον να καθυστερήσει την πώληση.

Άλλες πηγές σημειώνουν ότι εάν ο Τραμπ – ο οποίος πρόσφατα είπε ότι ήταν αντίθετος στην απαγόρευση του TikTok – εκλεγεί, θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για μια πώληση όπως έκανε το 2020 ή να προσπαθήσει να σταματήσει μια αναγκαστική εκχώρηση.

Πηγή: ieidiseis.gr