3 Μαΐου, 2024

Σεισμός στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι 12 αποστάτες – ομάδες και ο πόλεμος με UEFA και ομοσπονδίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις της UEFA αλλά και των ομοσπονδιών, καθώς δώδεκα ομάδες φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στην σύσταση κλειστής λίγκας.
Με τη Ρεάλ να ηγείται του πρότζεκτ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έπεται σε οργανωτικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή λίγκα βρίσκεται πλέον κι επίσημα στα σκαριά. Μαζί με αυτές τις δύο ομάδες θα συμμετέχουν ακόμη 10, σύμφωνα με το προσύμφωνο που υπάρχει και το οποίο υπέγραψαν Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι (η τελευταία ομάδα χρονικά), Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους. Στόχος είναι η λίγκα να φτάσει τις 15-18 ομάδες και μέχρι στιγμής Παρί και Μπάγερν κρατούν αποστάσεις και περιμένουν τις εξελίξεις, αλλά είναι ενήμερες για τα τεχνικά ζητήματα.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως σε αυτή την κλειστή λίγκα δεν υπάρχει εκπρόσωπος από την Γερμανία και την Γαλλία.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η UEFA εξέφρασε ήδη με επίσημο τρόπο την αντίθεση της σε αυτό το σχέδιο, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.

«Όσες ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν στη λεγόμενη European Super League θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές, διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις, ενώ οι ποδοσφαιριστές των ομάδων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τις εθνικές τους ομάδες», αναφέρει η ανακοίνωση της UEFA αλλά και των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Η UEFA ετοιμάζεται να επικυρώσει τις αλλαγές στο Champions League από το 2024, με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της τη Δευτέρα, ωστόσο οι ιθύνοντες πίσω από τη European Super League φαίνεται πως την πρόλαβαν, αφού διέρρευσαν στον Τύπο ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου τους και -μεταξύ άλλων- ορισμένες συμμετέχουσες ομάδες.

Σε οργανωτικό επίπεδο, ο πρόεδρος των "μερένγκες", Φλορεντίνο Πέρεθ, προαλείφεται για επικεφαλής της European Super League, με το μεγαλομέτοχο της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, το μεγαλομέτοχο της Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ, και το μεγαλομέτοχο της Άρσεναλ, Σταν Κρόνκι, να αναλαμβάνουν θέσεις αντιπροέδρων. Η θέση του 4ου αντιπροέδρου πιθανολογείται ότι θα είναι του επικεφαλής της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, σύμμαχο της UEFA όλα αυτά τα χρόνια, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων).

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της λίγκας για λόγους χρηματοδότησης θα παίξει η οικονομική φίρμα Key Capital και η JP Morgan. Στόχος είναι να βρεθούν αρκετοί πόροι ώστε να υποκαταστήσουν τα έσοδα του Champions League, αλλά όχι απαραίτητα εκείνα των εθνικών πρωταθλημάτων. Το νέο εγχείρημα επιδιώκει τη δημιουργία ενός σούπερ πρωταθλήματος που θα επιτρέπει την παράλληλη συμμετοχή των συλλόγων στις εγχώριες διοργανώσεις.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών γύρω από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μετά την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς 12 συλλόγων με ισχυρό brandname να προχωρήσουν στη δημιουργία κλειστής Λίγκας. Η εξέλιξη αυτή ναι μεν δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που περίμεναν ότι το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μοχλό πίεσης προς την UEFA για να βάλουν περισσότερα στα ήδη πλούσια ταμεία τους.

Αυτό που το απόγευμα της Κυριακής (18/04) κυκλοφόρησε ως έντονη φημολογία, τελικά επιβεβαιώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και έτσι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ έκαναν γνωστή τη διακήρυξη δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνονταν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους.

Το κείμενο της διακήρυξης του νέου θεσμού αναφέρει:

«12 από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.

Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση».

Το Format της νέα διοργάνωσης
   
20 συμμετέχουσες ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα την προηγούμενη χρονιά.

Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού.

Ξεκίνημα τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε playoffs δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών.

Τα νοκ-άουτ θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος.

To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα. Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από αυτές των τρεχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλα τα ιδρυτικά club να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, μόνο για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα για τις υποδομές τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, εξήγησε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που αξίζει στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4.000.000.000 οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Για αντιπρόεδροι προορίζονται οι Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του ποδοσφαίρου»
Μάλιστα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών τους, οι ομάδες που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, δεν δείχνουν πως θα κάνουν πίσω. Άλλωστε, η δημιουργία της κλειστής Λίγκας θα φέρει πολλά περισσότερα έσοδα και το ποδόσφαιρο -καλώς ή κακώς- με τη σύγχρονη μορφή του κινείται γύρω από το χρήμα.

Ενδεικτικές είναι οι επίσημες θέσεις των Πέρεθ και Ανιέλι.

«Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του», είπε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διοίκησης της Γιουβέντους, είπε: «Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Την Κυριακή συνεδρίασε η Premier League, η οποία ενημέρωσε τα 20 μέλη για την υπόθεση και ο εκτελεστικός διευθυντής της, Ρίτσαρντ Μάστερς, κάλεσε σε γράμμα του τις ομάδες που ετοιμάζονται να κάνουν τη μεταπήδηση "να σταματήσουν αμέσως, προτού προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές". Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι αποτελεί παράβαση των κανόνων της Premier League μια τέτοια κίνηση, αφού κάθε μέλος της μπορεί να ενταχθεί σε μία διοργάνωση μόνο κατόπιν έγκρισής της.

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη αντιπρόσωπος των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, παρουσιάζεται σκωπτικός μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας λίγκας: "Την αποκαλώ PowerPoint League. Αυτοί οι σύλλογοι επιδεικνύουν παντελή άγνοια του πώς λειτουργεί η βιομηχανία. Φυσικά, ούτε η UEFA ούτε οι λίγκες θα το αποδεχθούν".

Σε περίπτωση που συμβεί η απόσχιση, οι εγχώριες λίγκες εξετάζουν ακόμα και μείωση των χρημάτων που δίνουν στις ομάδες που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή λίγκα σε ύψος έως 50.000.000 ευρώ.

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ UEFA
Άνθρωποι της UEFA ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον Ανιέλι, όμως δεν έχουν καταφέρει να τον βρουν. Ο προγραμματισμός της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας δεν μεταβάλλεται πάντως και τη Δευτέρα θα προχωρήσει κανονικά στις ανακοινώσεις περί αύξησης των ομάδων του Champions League σε 36.

Το απόγευμα της Κυριακής, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, στην οποία εμφανίζεται αρκετα επιθετική και επιβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη λιγκών, ομοσπονδιών και της FIFA, απειλώντας με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους.

Η ανακοίνωση της UEFA

"Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία, η Premier League, η ισπανική ομοσπονδία, η La Liga, η ιταλική ομοσπονδία και η Lega Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ’ τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά".

 

madata.gr