29 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Εικόνες σταθεροποίησης – Συζητήσεις για παραγωγή εμβολίου στη χώρα

 Παρά τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, τα νοσοκομεία στη χώρα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ορίων αντοχής, ενώ η λύση ανάγκης της επιστράτευσης των ιατρών δεν κλείνει τις πληγές του ΕΣΥ. Χθες έγιναν 448 εισαγωγές, ενώ η χώρα καταγράφει θλιβερό ρεκόρ με 706 διασωληνωμένους.

Στη σκιά αυτής της εικόνας, αρχίζει να αναπτύσσεται κινητικότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορεί να παράγει εμβόλια.

Οι συζητήσεις γίνονται για το εμβόλιο της Moderna και το ρωσικό Sputnik-V, όπως αποκαλύπτουν "Τα Νέα Σαββατοκύριακο".

Εικόνες σταθεροποίησης μετά από επτά εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας, εμφανίζει η πορεία της πανδημίας στην χώρα, με 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα που μας πέρασε και το δείκτη θετικότητας να παραμένει στο 6%.

Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων στα νοσοκομεία της Αττικής δείχνει να ισορροπεί τις τελευταίες ημέρες, με 470 ημερήσιες εισαγωγές κατά μέσο όρο, την εβδομάδα που μας πέρασε. Το εθνικό σύστημα υγείας, πάντως, θα αργήσει να αποσυμπιεστεί, καθώς ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν κρεβάτι εντατικής, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το περασμένο 24ωρο υπήρχαν μόλις 6 κενές κλίνες ΜΕΘ-covid, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 707.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες. Σύμφωνα με “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”, με στόχο την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών η Ελλάδα έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, προκειμένου να διακριβωθούν οι προοπτικές συνεργασίας για την παραγωγή εμβολίου και στη χώρα μας.

Η ανοσοποίηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τα self-tests αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της πανδημίας και στο άνοιγα της αγοράς.