30 Απριλίου, 2024

Ξεκινούν οι εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Στο τέλος του Α’ κύκλου φθάνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τις εκταμιεύσεις να ξεκινούν άμεσα ενώ έγκριση έχουν λάβει περίπου 5.000 αιτήσεις και ήδη έχει προαναγγελθεί ο διπλασιασμός του κονδυλίου -δηλαδή άλλα 500 εκατ. ευρώ- έτσι ώστε το σύνολο των δικαιούχων να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 20.000.

Ωστόσο σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι δικαιούχοι καθώς εντός 6μήνου από την προέγκριση πρέπει να βρουν ακίνητο που να ταιριάζει με τις προδιαγραφές.

Στην περιφέρεια η ανεύρεση εμφανίζει μεγαλύτερες δυσκολίες, ωστόσο η Αττική, με το μέσο δάνειο να μην ξεπερνά τα 130.000 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον «κόφτη» των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτή την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Ενδεικτικά: οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1.500 έως 2.050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1.500-2.300 ευρώ, στην Πεύκη 1.300-2.250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1.250-1.550 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα, ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

Πρακτικά, όσοι ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και, πάντως, θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο είναι ότι με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.

Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει πως η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να εξασφαλίσουν:

Ποσό δανείου έως το 90% της αξίας του ακινήτου βάσει συμβολαίου αγοράς, με μέγιστο 150.000€.
75% άτοκη χρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ και ευνοϊκό επιτόκιο για το υπολειπόμενο 25% του κεφαλαίου.
Διάρκεια αποπληρωμής ≤ 30 έτη.
Μηδενικό επιτόκιο (100% επιδοτούμενο από ΔΥΠΑ) για το σύνολο του δανείου για τρίτεκνους & πολύτεκνους.
Απαλλαγή από την εισφορά του Ν. 128/75 (0,12%).