Ανατιμήσεις… εκτός ελέγχου σε καύσιμα, αλλά και τρόφιμα: Ο καλπασμός των τιμών δεν λέει να σταματήσει με τις διεθνείς αγορές στην κυριολεξία να έχουν… ξεφύγει. Κάτι βεβαίως που έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας τόσο στα πρατήρια καυσίμων όσο και στα ράφια των super market, κυρίως, με το τσουνάμι ακρίβειας πάντως να μην αφήνει ουσιαστικά αλώβητο κανένα προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 45 ευρώ του fuel pass, δηλαδή της επιδότησης καυσίμων, γεμίζουν μόλις και μετά βίας… μισό ρεζερβουάρ.
Σύμφωνα με άρθρο στο enikos.gr στις 15 του μήνα η τιμή της βενζίνης είχε διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 2.204 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα 45 ευρώ του fuel pass αρκούν για να προμηθευτεί ένας οδηγός μόλις 20 λίτρα καυσίμου.
Μάλιστα σήμερα η τιμή της αναμένεται να ανέβει εκ νέου μετατρέποντας πια τη μετακίνηση σε … αγαθό πολυτέλειας! Συγκεκριμένα αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης σήμερα κατά 3,5 λεπτά. Η τιμή στην οποία πουλά το διυλιστήριο είναι στα 2,10 ευρώ.
Έρχονται νέες αυξήσεις
Και το δυσάρεστο είναι πως όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, έχει και… συνέχεια. «Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς η εκκρεμής απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα συσφίξει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και καυσίμων», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία των κρατών-μελών για ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα παρά τις ανησυχίες για τις προμήθειες στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχοι, απορρίπτοντας προτάσεις για καθυστέρηση ή υποβάθμιση του πακέτου κυρώσεων.
Ρεκόρ και για τις τιμές των σιτηρών
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε και οι τιμές των σιτηρών: Πρόκειται για ράλι τιμών κατά 34% στα σιτηρά από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς τα προβλήματα στη διακίνηση του αγαθού από τη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει εφοδιαστικό σοκ σε όλες τις αγορές. Σε ορίζοντας έτους, οι αυξήσεις άλευρα ξεπερνούν ούτε λίγο ούτε πολύ το 65%.
Η νέα άνοδος των τιμών οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.
Πρώτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή από τη χώρα αυτή κατά 35% σε ετήσια βάση σε μόλις 21,5 εκατ. τόνους. Επιπλέον, δεν είναι διαθέσιμες λόγω εμπάργκο ποσότητες από τη Ρωσία. Πριν την εισβολή, Ρωσία και Ουκρανία είχαν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών στον κόσμο.
Εκτός από τα προβλήματα στην παραγωγή, στην Ουκρανία υπάρχουν επίσης έτοιμες τεράστιες ποσότητες σιτηρών –υπολογίζονται σε 25 εκατ. τόνους- που δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω των συγκρούσεων. Στα πλαίσια αυτά, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, η G7, αναζητά επειγόντως εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον του δυτικού γείτονά της αύξησε τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας «κρίσης πείνας».
Δεύτερον, η Ινδία αποφάσισε αιφνιδιαστικά την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές.
Η Ινδία έχει αυξημένη παραγωγή αν και δεν εξάγει από τις μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο, επειδή σημαντικό μέρος διοχετεύεται στο εσωτερικό. Όμως οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τρίτον, έκθεση του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ για το Μάιο προβλέπει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και αποθεμάτων σιτηρών για την περίοδο 2022/2023. Τα νέα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 3% στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές από τη χώρα αυτή αναμένεται να φτάσουν τα 775 εκατ. μπούσελ που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο 1971/1972. Τα στοιχεία αυτά εντείνουν την ανησυχία αλλά και τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στις διεθνείς και όχι μόνο αγορές.
Έκρηξη τιμών σε όλα τα τρόφιμα
Σημαντικές είναι επίσης οι αυξήσεις και σε άλλα βασικά τρόφιμα λόγω της κατάστασης που δημιουργείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στο φοινικέλαιο σε ορίζοντα έτους έχουν ξεπεράσει το 50%. Στο τυρί το 33%, στο γάλα το 32%, στο χυμό πορτοκάλι το 45%, ενώ στη βρώμη πλησιάζουν το 70%. Οι τιμές στα ζωντανά ζώα προς εκτροφή ή προς σφαγή εμφανίζονται αυξημένες στις αμερικανικές αγορές κατά σχεδόν 15% φέτος.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Δ.Σ., της ΟΠΟΤΤΕ
Θεσσαλονίκη: Πανδαισία γεύσεων και μελωδιών στο κλείσιμο της 44ης έκθεσης «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» (vid)
Γήρανση και δημόσια οικονομικά: Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να γεράσουμε; «Οι εύκολες ημέρες έχουν τελειώσει»