20 Απριλίου, 2024

Σιωπή Μπάιντεν για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Μηνύματα Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε εδώ. Γιορτάζουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Έχουμε και μια προσωπική φιλία. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία είναι τόσο προσφιλή και στις δύο χώρες, έχουν εμπνεύσει τους ιδρυτές μας

Το καλωσόρισμα του  Αμερικανού  πρόεδρου Τζο Μπαιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ιδιαιτέρα θερμό και εντυπωσιακό,  γεμάτο φιλοφρονήσεις, και αναφορές στην ελληνική επανάσταση.  

Μόνο που έλειπε το βασικό. Έστω μία αναφορά, μια νύξη στην Τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα την στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του ανακοίνωση την πρόθεση της Ελλάδας να προμηθευτεί σε βάθος δεκαετίας τα πανάκριβα F-35.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε μια γενική αναφορά στις συζητήσεις που είχε  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι τα  συζήτησε όλα ( ενεργειακά, εξοπλιστικά, οικονομική  συνεργασία ) και στην συνέχεια επικεντρώθηκε  στις ιστορικές αναφορές και στην καθαρή στάση που κράτησε η Ελλάδα έναντι της άδικης, ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Προφανώς τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τι κλειστές πόρτες οι δύο άνδρες  έχουν την σημασία τους καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον Τζο Μπάιντεν  στοιχεία από τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τις παραβιάσεις – έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων, αναδεικνύοντας ότι η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Θα απαντηθεί η παραβίαση εθνικής κυριαρχίας
Ο πρωθυπουργός  πάντως αξιοποίησε την ευκαιρία για να στείλει το  μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Με αφορμή  μάλιστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρόεδρο ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι  θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα σε όλους τους απολυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Στη γραπτή του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε όλα τα θέματα της ελληνικής ατζέντας, με έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα δεχθούν ποτέ παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ενώ  εξέφρασε την ευχή να υποδεχθεί σύντομα η χώρα και αμερικανικά F-36.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα αμερικανικά μαχητικά φανταστικά και αποκάλυψε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από την εταιρεία Λόκιντ για συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε ακόμα αναλυτικά  στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν πολλά για την ενέργεια και εκτιμώντας ότι μπορούν να γίνουν πολλά για να μειωθούν οι τιμές.

Επίσης, αναφέρθηκε  την πρόσφατη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας ότι με την κύρωση της συμφωνίας οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο απόγειό τους. Χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη ως πύλη προς τη Βαλκανική και την Ευρώπη και απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρόεδρο του πρότεινε να επισκεφτεί την Κρήτη και την αμερικανική βάση της Σούδας. 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ζήτησε από τον κ. Μπάιντεν να ασκήσει όλη την επιρροή του για να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δύο κρατών. 

Σήμερα πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο καθώς  ο Κυριάκος  Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στο σώμα που καλείται να αποδεχθεί ή να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών αεροσκαφών και την αγορά νέων F-16. Ακόμα , θα  ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου και κατ επέκταση την  αμερικανική κοινή γνώμη για την διαρκή αμφισβήτηση της  εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία στο Αιγαίο.

madata.gr