Tο στοίχημα για τον φετινή τουριστική περίοδο φαίνεται να κερδίζεται και πλέον το μόνο ζητούμενο είναι πόσο ψηλά θα πάει ο πήχης. Και εν κατακλείδι εάν θα καταφέρει η χώρα θα έχει εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ ή κάτω από αυτό το όριο.
Η «μάχη» θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, στο πόσο μακριά θα πάει η τουριστική περίοδος. Το ιδανικό θα ήταν να περιλάβει και ένα μεγάλο μέρος από τον Νοέμβριο, κάτι που δεν συνέβη πέρυσι εξαιτίας του ότι η πανδημία είχε επιστρέψει και είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, προκαλώντας φόβο και φρενάροντας βέβαια την όποια επιθυμία υπήρχε για ταξίδια.
Κρατήσεις ακόμα και για Νοέμβριο
Φέτος όμως η εικόνα δεν είναι η ίδια, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα. Ήδη στους δημοφιλείς προορισμούς υπάρχουν κρατήσεις ακόμη και για τον Νοέμβριο, ενώ ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι ότι φέτος, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, στην εξίσωση θα μπουν και οι μεγάλες πόλεις και ειδικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί ότι στα χρόνια της πανδημίας στους μεγάλους χαμένους πρέπει να συγκαταλέγονται οι ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας, ειδικά στην πρωτεύουσα. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν φέτος στην εκτίμηση ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας θα ανασάνουν.
Υψηλές κρατήσεις και τον Σεπτέμβριο
Και αυτό διότι αρχίζουν οι εκδηλώσεις από επιχειρήσεις, φορείς κ.λπ., ενώ γίνονται πλέον ή προγραμματίζονται και αρκετά επαγγελματικά ταξίδια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χρονιά για τις εν λόγω μονάδες θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι τα τελευταία 3 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τους θερινούς προορισμούς ο χορός καλά κρατεί. Οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται και οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο. Βέβαια, να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των τουριστών των δύο αυτών μηνών, και πολύ περισσότερο του Νοεμβρίου, είναι από την κατηγορία των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
Και αυτό διότι γνωρίζοντας ότι οι πληρότητες είναι χαμηλότερες σε σχέση με Ιούλιο και Αύγουστο οι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν διακοπές λίγο απρογραμμάτιστα.
Χαμόγελα στις μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ήδη από τον Ιούλιο για πρώτη φορά μέσα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πλησίασαν, σε μηνιαία σύγκριση, τις προ πανδημικές επιδόσεις, καταγράφοντας μέση πληρότητα της τάξης του 89,3%, έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019.
Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), θετική ήταν και η πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20,6% σε επίπεδο 7μήνου, έναντι του 2021.
Η καλή πορεία συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, ενώ ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται και τον Σεπτέμβριο, όπου παραδοσιακά η πρωτεύουσα υποδέχεται περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τους δύο θερμούς μήνες του καλοκαιριού.
Στην περίπτωση της πρωτεύουσας δε, την κίνηση αναμένεται να ενισχύσει το φθινόπωρο και ο συνεδριακός τουρισμός, αλλά και οι αθλητικές διοργανώσεις όπως ο Μαραθώνιος. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο συνεδριακός τουρισμός αρχίζει και πάλι μετά την πανδημία να βρίσκει τον βηματισμό του και τα online συνέδρια να επιστρέφουν στην πόλη σε φυσική μορφή.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Συνέδριο Τεχνολογίας Voxxed Days Athens, το οποίο επιστρέφει στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά μετά την πανδημία.
Παράλληλα, αυξημένες είναι οι προσδοκίες και για τη Θεσσαλονίκη, με τα μεγέθη να είναι σημαντικά αυξημένα τον Σεπτέμβριο λόγω και της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράγοντες της πόλης αναφέρουν ότι ειδικά τις πρώτες εβδομάδες οι πληρότητες αγγίζουν το 80%-90%.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Υπ. Ενέργειας: Επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή “πράσινων” αεροπορικών καυσίμων
Συναγερμός στις Σέρρες: Βρέθηκαν κολοβακτηριοειδή στο νερό σε τρία χωριά – Ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα
Γεραπετρίτης μετά από τη συνάντηση με Φιντάν: Υπάρχει ένας άμεσος και ειλικρινής διαύλος επικοινωνίας με την Τουρκία