28 Μαρτίου, 2024

Διαβητικά έλκη: Πώς θα προλάβετε την εμφάνιση τους

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που πλήττει το 6-8% του πληθυσμού.
     
 Όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τον διαβήτη, κινδυνεύουν να εμφανίσουν έλκη στα πόδια τους, δηλαδή ανοιχτές πληγές.

Τα διαβητικά έλκη είναι μια επιπλοκή που εμφανίζεται στο 15% των ασθενών, ενώ αποτελεί αιτία ακρωτηριασμού στο 25-50% όσων καλούνται να την αντιμετωπίσουν.

 Τα διαβητικά έλκη υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των διαβητικών, οι οποίοι χρήζουν αυξημένης φροντίδας, παρατεταμένης νοσηλείας και συχνών επισκέψεων στον γιατρό.

 Μεγάλος αριθμός ασθενών χάνουν τελικά τη ζωή τους εντός της πενταετίας μετά τον ακρωτηριασμό.

Δεδομένης της παγκόσμιας αύξησης των διαβητικών ασθενών, λόγω του τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας, η επούλωση των ελκών, θα μπορούσε να προστατεύσει πολλούς από τον ακρωτηριασμό ενός ή και των δύο ποδιών τους, χαρίζοντάς τους πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής.

Τα έλκη προκύπτουν συχνά στα διαβητικά άτομα που έχουν ταυτόχρονα δύο ή
περισσότερους παράγοντες κινδύνου, με βασικότερους τη διαβητική περιφερική νευροπάθεια και την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αποφυγής δημιουργίας τους.

 
 
Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας ελκών:

Φοράτε κατάλληλα παπούτσια, καθώς η χρήση στενών ή μικρών υποδημάτων, αλλά
και το περπάτημα χωρίς αυτά είναι οι κύριες αιτίες τραυματισμού των ποδιών που οδηγούν σε έλκος.

Τα άτομα που έχουν απώλεια αίσθησης στα πόδια πρέπει να φορούν τα ενδεδειγμένα γι’ αυτούς παπούτσια κάθε στιγμή, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όλα τα υποδήματα θα πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε μεταβολή της δομής του ποδιού.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό για να εντοπιστεί εγκαίρως το πόδι που διατρέχει κίνδυνο. Η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση του χρώματος του δέρματος, της θερμοκρασίας, της παρουσίας κάλου ή οιδήματος και προ-ελκωτικών σημείων. Επίσης, τον έλεγχο για κακή υγιεινή των ποδιών, π.χ. λάθος κομμένα νύχια, και ύπαρξη επιφανειακής μυκητιασικής λοίμωξης.

Αντιμετωπίστε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση
του έλκους. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του κάλου, την προστασία από φουσκάλες ή τη φροντίδα τους, την κατάλληλη θεραπεία των νυχιών που εισέρχονται στο δέρμα ή των πεπαχυσμένων νυχιών και τη συνταγογράφηση αγωγής για μυκητιασικές λοιμώξεις. Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται έως την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα έλκη των ποδιών και τα σημάδια που προηγούνται της εμφάνισής τους και να γνωρίζουν τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν εάν προκύψουν προβλήματα.

madata.gr