Το κουνουπίδι, είναι μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο.Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του.
Η χολίνη είναι ένας σημαντικός και ευέλικτος παράγοντας που μοιάζει με βιταμίνη και συμβάλλει στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, στη μάθηση και στη μνήμη. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών παλμών, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος στα οστά και οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών λειτουργώντας ως τροποποιητής των βασικών πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και αποτρέποντας την έκκριση ασβεστίου στα ούρα.
Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο συσσώρευσης ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, αλλά η πρόσληψη βιταμίνης Κ μαζί με το ασβέστιο μπορεί να μειώσει αυτές τις πιθανότητες.
Παρέχει αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, φυτικές ίνες που ενισχύουν την πέψη και την απώλεια βάρους, χολίνη που είναι απαραίτητη για τη μάθηση και τη μνήμη και πολλά ακόμα συστατικά που είναι σημαντική για την καλή υγεία και σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Μια κούπα ώμο κουνουπίδι αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ υδατανθράκων ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φολικό οξύ.Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόριου και καλίου.
Το κουνουπίδι ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες της οικογένειας Β.
Ενισχύει και βελτιώνει την συγκέντρωση καθώς περιέχει χολίνη, απαραίτητη για την βελτίωση στην μάθηση και την μνήμη.Επιπλέον η χολίνη μετέχει στην διατήρηση της δομή της κυτταρικής μεμβράνης και την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.
Δες γιατί πρέπει να τρως πολύ κουνουπίδι:
Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, στοιχεία σημαντικά για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τη διατήρηση της υγείας της πεπτικής οδού και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές φυτικές ίνες μπορεί, επίσης, να συμβάλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής. Έτσι, η κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος και παχυσαρκία.
Η πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει σχετιστεί με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενισχύει την απώλεια βάρους στους πάσχοντες από παχυσαρκία.
Το κουνουπίδι περιέχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων και μειώνουν το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι το I3C που βρίσκεται συχνά στα σταυρανθή λαχανικά και έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες. Τα προηγούμενα 30 χρόνια, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική ένωση σουλφοραφάνη βοηθά στην καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταστείλει το ένζυμο ιστόνο δεακετυλάση (HDAC), που εμπλέκεται στην εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων. Οι επιστήμονες μελετούν τη σουλφοραφάνη για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον καρκίνο και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για το μελάνωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου, του προστάτη και του παγκρέατος.
ourlife.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
Πρόγνωση καιρού για σήμερα Τρίτη
Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για αίτηση στο gov.gr – Ποιοι δικαιούνται επίδομα 200 ευρώ