Στο διεθνές συνέδριο «Resuscitation 2024», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC) συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν, ως αναρτημένη ανακοίνωση, τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που διοργανώθηκαν στην Κρήτη στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ».
Συγκεκριμένα αναδείχθηκε, ότι, μέσω της εφαρμογής ενός ταχύρρυθμου προγράμματος σύντομης και επαναλαμβανόμενης εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου διατηρούν τις δεξιότητές τους και τις γνώσεις τους ακόμα και τρεις μήνες μετά την εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά όπως τόνισε ο συντονιστής της συνεδρίασης, Καθηγητής Andrew Lockey, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αναζωογόνησης της Μεγάλης Βρετανίας και ιδρυτής της πρωτοβουλίας World Restart a Heart Day, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την πρωτοβουλία της Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίηση του πρωτοποριακού, σε όλη την Ευρώπη, προγράμματος ΖΩΗ.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αναζωογόνησης της Μεγάλης Βρετανίας επεσήμανε ότι : «η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στους εξωτερικούς απινιδωτές, στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα εντοπίζει τον κοντινότερο απινιδωτή και θα βοηθά μέσω οδηγιών τους πολίτες για την αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού με τη χρήση ΚΑΡΠΑ. Επίσης στην εκπαίδευση των πολιτών και την δημιουργία συνεργιών με εθελοντικές ομάδες». Παράλληλα ανέφερε τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την υλοποίηση του προγράμματος «ΖΩΗ» και προσκάλεσε τον Andrew Lockey να συμμετέχει στις μελλοντικές δράσεις για την εκπαίδευση των πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή.
Τέλος ο κ. Πιτσούλης συνεχάρη την Αναστασία Σπαρτινού , μέλος της ομάδας έργου του Προγράμματος «ΖΩΗ», για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής των κατευθυντήριων οδηγιών 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και ως μέλους της Ομάδας Εργασίας της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (BLS) της Διεθνούς Επιτροπής για την Αναζωογόνηση (ILCOR).
Η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης Αλεξία Παπαϊωάννου, επισήμανε τη σημαντικότητα του προγράμματος «ΖΩΗ» και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εκπαίδευση των πολιτών στην ΚΑΡΠΑ, ώστε όλοι όσοι είναι παρόντες σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής να μπορούν να βοηθήσουν το θύμα αποτελεσματικά.
Παρόντες στην παρουσίαση επίσης ήταν και τα στελέχη του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτα Δαριβιανάκη, Αναστασία Σπαρτινού, Βλάσης Καραγεώργος, Ιωάννα Πρωτόπαπα και ο Όθωνας Φραϊδάκης .
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πολάκης προς Φάμελλο: Το τανγκό το χορεύουν δυο
Στον εορτασμό για την Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, στην Αίγυπτο, αύριο ο Δένδιας
Διώξεις στους 109 συλληφθέντες των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη – Αφέθηκαν ελεύθεροι