2 Νοεμβρίου, 2024

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν; Τι κρύβεται πίσω από το καλό κλίμα της συνάντησης

Με θέα τον Βόσπορο και μακριά από το αυστηρό πρωτόκολλο γι’ αυτού του επιπέδου τις συναντήσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπασαν τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι, στο φόντο του νέου ψυχρού πολέμου Δύσης και Ανατολής, ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Στην σκιά των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους στην Κωνσταντινούπολη θέλησαν περισσότερο να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι της Βορειοατλαντικής συμμαχίας παρά ως γείτονες που τους χωρίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα. 
Οι δύο ηγέτες γνώριζαν άλλωστε ότι την συγκεκριμένη στιγμή βρίσκονται στο στόχαστρο των Αμερικανών αξιωματούχων και των στελεχών του ΝΑΤΟ οι οποίοι δεν θα επιθυμούσαν ένα νέο ρήγμα στην συμμαχία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να κινηθεί με βάση την στρατηγική που έχει κρατήσει από την πρώτη μέρα του πολέμου, όπου συντάχθηκε με την στάση των εταίρων και των συμμάχων.

Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν μέσα από αυτή την συνάντηση θέλησε να στείλει μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι παρά το γεγονός ότι στρατηγικά και διπλωματικά «πατάει σε δυο βάρκες» στον πόλεμο με την Ουκρανία, παρόλα αυτά παραμένει ένα δυναμικό μέλος της συμμαχίας που την συγκεκριμένη στιγμή δεν προτίθεται να δημιουργήσει πρόβλημα.

Έτσι και οι δύο πλευρές μίλησαν για καλό κλίμα και χαμηλούς τόνους που αποτελούν το «θεμέλιο» για μια καλύτερη εποχή.

Συζήτησαν ως σύμμαχοι
Χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό από τη συνάντηση, την τέταρτη των δύο ηγετών τα τελευταία περίπου 3 χρόνια, εντούτοις είναι σαφές ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θέλησαν να εμφυσήσουν ένα διαφορετικό κλίμα για την από εδώ και στο εξής πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας περιείχε πανομοιότυπες εκφράσεις που απέδιδαν ένα πολύ καλό κλίμα συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι είχε υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων.

Πολύ δε περισσότερο που η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ουδεμία σχέση είχε με την ρητορική που μας έχει συνηθίσει η Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά μίλησε για πρόοδο και βελτίωση των διμερών σχέσεων ενώ και ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ανέφερε με τη σειρά του ότι μαζί με τον κ. Ερντογάν έβαλαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Το μήνυμα που θέλησαν να εκπέμψουν οι δύο πλευρές είναι σαφές: Συζήτησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εστίασαν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τους χωρίζουν.

Οι διαφορές δε γεφυρώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα διμερή κυρίως ζητήματα όπου οι διαφωνίες είναι δεδομένες και μεγάλες, κάθε πλευρά είπε τις θέσεις της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν παρέλειψε να τονίσει «είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δε γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

»Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».

Τα ΜΟΕ του Απριλίου, το ήσυχο καλοκαίρι και το Ανώτατο Συμβούλιο το φθινόπωρο
Στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη ουσιαστικά έγινε επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης με αιχμή τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με άμεση συνέπεια στα ενεργειακά.

Όπως φαίνεται οι δύο πλευρές κινούνται ως προς αυτά σε μια πορεία σύγκλισης, τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησαν να εκπέμψουν. Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν θέλησαν δημοσίως να αναφερθούν στις διαφωνίες τους για τα διμερή ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, αντίθετα θέλησαν να εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα για συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικά κλπ θέματα με την προσδοκία αυτή η ατζέντα να συμπαρασύρει στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης και τα ανοιχτά εθνικά θέματα που κατά καιρούς ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

madata.gr