19 Νοεμβρίου, 2024

Τι αλλάζει στους διαγωνισμούς του νέου ΑΣΕΠ – Οι διαδικασίες

Tην επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για τον νέο νόμο, ο οποίος εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ και καθιστά ταχύτερη και αντικειμενικότερη την επιλογή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με την ηγεσία του Συμβουλίου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εκτός του εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ συζήτησε και με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με το οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια, το θέμα του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, στο εξής θα δίνεται ειδικό βάρος στις γνώσεις σε σχέση με τα άλλα κριτήρια για μόνιμους, αλλά και συμβασιούχους. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι από το 2022 να διεξάγεται ένας γραπτός διαγωνισμός μία φορά το χρόνο για προγραμματισμένες μόνιμες προσλήψεις υπαλλήλων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε γενικές ερωτήσεις που θα αφορούν το σύνολο των υποψηφίων αλλά και εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με την ειδικότητα (π.χ. οικονομολόγοι, μηχανικοί κ.λπ.).

Επίσης, ένας γραπτός διαγωνισμός με γενικές ερωτήσεις θα γίνεται για υποψήφιους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για τους υποψηφίους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης η διαδικασία παραμένει η ίδια.

Πέραν των ερωτήσεων, οι υποψήφιοι να απαντούν σε ειδικά δομημένο τεστ διακρίβωσης δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας, μέσω του οποίου θα γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα, αφού οι υποψήφιοι που δεν θα περνούν το τεστ, θα κόβονται.

Ως προς τους συμβασιούχους, στόχος του υπουργείου είναι οι προσλήψεις να γίνονται με ενιαία μοριοδότηση και χωρίς να ισχύουν στο εξής οι ειδικές διαδικασίες επιλογής.

Οι Αρχές οι οποίες θα καθορίζουν τις προσλήψεις εστιάζουν στον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου πάνω στους ακόλουθους άξονες: Κάθε χρόνο, και με βάση τον καθορισμό των αναγκών που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου κάθε Μάιο και θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός που θα εξετάζονται:

– Το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου.
– Οι δεξιότητές του για να εξετασθεί η αναλυτική και επαγωγική ικανότητά τους..
– Το προφίλ των υποψηφίων μέσα από τεστ προσωπικότητάς τους.

Ανεξάρτητα πάντως από το νομοσχέδιο, για το 2021 οι προσλήψεις θα φτάσουν τις 12.754, από τις οποίες οι 8.620 θα είναι εντός του «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» (κανόνας 1:1).

eleftherostypos

 

Πηγή: typoskritis.gr