20 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει με τα self test στα σχολεία

Οι μαθητές θα ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματά τους την Τρίτη 3 Μαΐου, μετά τις διακοπές του Πάσχα, χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε self test.

Οι Θάνος Πλεύρης και Βάνα Παπαευαγγέλου προχώρησαν χθες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, σε διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολείων.

Αρχικά για τα self test είπε, «επιλέξαμε τον δρόμο των self test με στόχο να βρίσκουμε τα κρούσματα έγκαιρα. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η τακτική της ιχνηλάτησης των επαφών, με στόχο την αποτροπή της ενδοσχολικής διασποράς», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε: «Η αποτίμηση της στρατηγικής είναι εξαιρετικά θετική. Πετύχαμε να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών. Μετά τον Φεβρουάριο τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα άρχισαν να πέφτουν. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται και μετακινούμαστε στην επόμενη φάση, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μαθητές πραγματοποιούσαν έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία
Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, από εδώ και πέρα ο έλεγχος στα σχολεία θα είναι στοχευμένος και θα αφορά μόνο σε παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα.

Θα υπάρχει, δηλαδή, σχολαστική ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε άμεσα θα γίνονται δύο self test σε όλους τους μαθητές του τμήματος την πρώτη και την τέταρτη μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση στους γονείς να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα και γρήγορα πιθανά συμπτώματα των παιδιών.

Πότε καταργούνται όλα τα μέτρα
Από 15 Απριλίου καταργήθηκε το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο το οποίο όμως θα επαναξιολογηθεί από 1η Σεπτεμβρίου
Από 1 Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα
Από 1 Μαΐου θα είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%
Από 1 Ιουνίου καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν αργότερα

madata.gr