19 Νοεμβρίου, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί στα γήπεδα.Μεγάλοι εχθροί το κρύο και ο χρόνος

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν πλέον οι διασώστες για την εύρεση ζωντανών κάτω από τα χαλάσματα. Πάνω από 15.000 είναι ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών, με τον αριθμό να είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί κατά πολύ.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Ο χρόνος όπως φαίνεται είναι ο μεγαλύτερος εχθρός όλων καθώς εκτός από τους συνεχείς μετασεισμούς, στην περιοχή επικρατεί πολύ κρύο και θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Οι διασώστες δεν μπορούν να πάνε σε όλα τα σημεία καθώς η καταστροφή  είναι σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, σε μεγάλο βαθμό. Στα σύνορα βόρειας Συρίας και Τουρκίας ούτως ή άλλως υπήρχε ένταση. Ο Ταγίπ Ερντογάν ειδικά στις κουρδικές περιοχές και σε αυτές που υπάρχουν μετανάστες από τη Συρία, λόγω του 12 ετούς και πλέον εμφυλίου πολέμου, δεν είχε τις «καλύτερες» σχέσεις με την περιοχή. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οδική υποδομή και καθίσταται δύσκολη  η μετάβαση ακόμη και των σωστικών συνεργείων.

Την ίδια ώρα «βράζει» ο τουρκικός λαός από την αντιμετώπιση του κράτους και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έσπευσε να υπερασπιστεί την ετοιμότητα αντίδρασης της κυβέρνησής του, αν και παραδέχθηκε «κάποια προβλήματα».

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε χθες το Καραμάνμαράς και όχι το Γκαζιαντέπ. Έκανε λόγο για ώρα «ενότητας και αλληλεγγύης», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να ανεχτώ ανθρώπους που κάνουν αρνητικές εκστρατείες με στόχο πολιτικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας την αντιπολίτευση. Ανέφερε πως ολιγωρία υπήξε μόνο την πρώτη μέρα του σεισμού, και έταξε κάποια χρήματα περίπου 400-500 ευρώ (σε ελληνική ισοτιμία) στους πληγέντες.

Γρίφος πού πήγε ο «φόρος των σεισμών»
Μάλιστα αντιπολίτευση αλλά και πλήθος πολιτών εκφράζουν οργή και για τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων.

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ωστόσο κυβέρνηση ουδέποτε εξήγησε πώς δαπανώνται τα ποσά, κάτι που αποτελεί γρίφο έχοντας εξοργίσει τους πολίτες

madata.gr