15 Ιουλίου, 2024

Σε ποια ΑΕΙ σταμάτησαν οι καταλήψεις

Ήδη από χθες το βράδυ μετά από σχετική ψηφοφορία των φοιτητών στη Γενική τους Συνέλευση σταμάτησε η κατάληψη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συνέλευση των φοιτητών διήρκησε περίπου επτά ώρες και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι φοιτητές της Νομικής εκφράστηκαν ανοιχτά και μαζικά απαιτώντας την οριστική λήξη των καταλήψεων και την επιστροφή στην ακαδημαϊκή ομαλότητα.

Την ίδια απόφαση ελαβαν και οι Χημικοί Μηχανικοί στην Πάτρα.

Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία έλαβε χώρα χθες και με την οποία αποφασίστηκε η διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικτυακά στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη, οδηγεί όπως φαίνεται στον τερματισμό των καταλήψεων, σε αρκετές σχολές.

Στο μεταξύ εντολή για επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις που συνεχίζονταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έδωσε τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά και τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό φοιτητή.

Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε βάζει στο κάδρο τόσο εκείνους που μετέχουν και οργανώνουν τις καταλήψεις στο ΑΠΘ, όσο και τις πρυτανικές αρχές και τα αρμόδια όργανα σχετικά με τις ενέργειές τους για την αποτροπή των καταλήψεων, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Η εντολή για διερεύνηση αδικημάτων, που διώκονται αυτεπάγγελτα, αφορά κατά περίπτωση τα εξής: Διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας (κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία), παράνομη βία (κατά συρροή και κατά συναυτουργία), επικίνδυνη σωματική βλάβη (κατά συρροή και κατά συναυτουργία) και παράβαση καθήκοντος. Η έρευνα ανατέθηκε στην Αστυνομία, με την εποπτεία του εισαγγελέα ποινικής δίωξης.