18 Νοεμβρίου, 2024

Πρώτη κατοικία: Ανησυχούν οι δανειολήπτες με τον καινούργιο πτωχευτικό νόμο

Έκδηλη είναι η ανησυχία πολλών δανειοληπτών, οι οποίοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους με τον καινούργιο πτωχευτικό νόμο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Αντώνης Χατζηανδρέου, δανειολήπτης, σημείωσε ότι το αρχικό κεφάλαιο που έλαβε και έπρεπε να αποπληρώσει έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

«Έχω πάρει 150.000 ένα δάνειο και αυτή την στιγμή χρωστάω 300.000 ενώ έχω δώσει πίσω τις 100.000».

Με την οικονομική κρίση, ο κ. Χατζηανδρέου έμεινε άνεργος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώνει τις δόσεις του δανείου και με τις προσαυξήσεις να έχουν φτάσει την οφειλή στις 300.000.

«Είμαι στον νόμο Κατσέλη».

Σχετικά με τον νέο νόμο, ο δανειολήπτης σημείωσε ότι θα δει τις προϋποθέσεις και αν τον συμφέρει θα ενταχθεί.

«Ό,τι είναι το καλύτερο για μένα θα το κάνω. Έχω δώσει το αίμα μου για το σπίτι».

Με την υπόσχεση ότι θα δώσουν τον αγώνα για να προστατέψουν τα σπίτια των ανήμπορων ανθρώπων, αξιοποιώντας κάθε μορφή αγώνα, -βγαίνοντας στους δρόμους ή πίσω από τα έδρανα της Βουλής, αφού συμμετείχαν και βουλευτές της Αντιπολίτευσης-, ο κόσμος που είχε μαζευτεί έξω από το Κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, για να φωνάξει ενάντια στην ψήφιση του νέου Πτωχευτικού νόμου, τύλιξε τα πανό με τα συνθήματα και αποχώρησε.

Μέσα στη Βουλή, το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία», που προκάλεσε πολιτική θύελλα, αλλά και φόβο σε οικονομικά ευάλωτους ανθρώπους, είχε μόλις ψηφιστεί από την κυβέρνηση.

Με 158 ψήφους υπέρ και με 140 ψήφους κατά. Ηταν αυτός ο νόμος η αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, διαμυνύοντας στο τέλος της πολύκροτης συνεδρίασης ότι όποτε ο καιρός τον ξαναφέρει στο τιμόνι της χώρας, αυτός ο νόμος θα καταργηθεί.

Ξεσηκώθηκαν όλοι στη Βουλή. Συγκεντρώθηκαν και έξω από το Κοινοβούλιο νιώθοντας τον κίνδυνο. Κίνδυνος μεγαλύτερος κι από την πανδημία. Εναν εχθρό σαν κι αυτόν, δεν τον αντιμετωπίζεις χωρίς σπίτι. Γιατί όλος αυτός ο κόσμος, και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι σε κάθε γωνιά της χώρας, ζουν πλέον με τον φόβο της απώλειας του ύστατου αγαθού, του πρωταρχικού καταφυγίου της υπόστασής τους. Του σπιτιού.

Και εκεί που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διέβλεπε και προσπαθούσε να πείσει για ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο νομοσχέδιο, που αντιμετωπίζει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών, οι ίδιοι οι πολίτες έβλεπαν ένα πιο ζοφερό μέλλον να έρχεται. Να έρχεται μάλιστα γρηγορότερα για εκείνους που έχασαν τα εισοδήματά τους από τον κοροναϊό, που απώλεσαν την ικανότητα να μπορούν να εξοφλούν σε μία εύλογη προθεσμία τα χρέη τους.

Και έτσι σε μία γωνιά του μικρού σαλονιού τα βράδια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ήρθε να κάτσει σιωπηρό το φάντασμα της έξωσης. «Ρευστοποιείτε περιουσίες, πτωχεύετε μισθωτούς και συνταξιούχους, καμία προστασία για την α’ κατοικία», φωνάζει η αντιπολίτευση. «Στα τρία ενοίκια, έξω. Στη χειρότερη συγκυρία για τη χώρα. Οταν όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Βορά στα αρπακτικά τα σπίτια». Εκλεισαν τα φώτα στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας μετά την ψήφιση. Χαμήλωσε η λάμψη της ελπίδας για τους λιγότερο τυχερούς. Είπαν όμως, θα αγωνιστούν.
Πέρασε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 ψήφων «κατά», στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ανέφερε πως «εμείς στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον και αφήνουμε την αντιπολίτευση να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο» που αντιμετωπίζει «με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών» και «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα».
Σταϊκούρας: Είναι εθνικά αναπτυξιακό

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας συμπερασματικά τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά, ολιστικά, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες. Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια «2η ευκαιρία» στους πολίτες. Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019».

«Νομοσχέδιο τομή στην προσπάθεια διαχείρισης και επίλυσης ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που είναι οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, το νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας».

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια, απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «η ελληνική κοινωνία, έχει απορρίψει οριστικά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθύμισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήμερα υποστηρίζει το νόμο Κατσέλη ήταν εκείνο που δεν τον ψήφισε όταν είχε έρθει στην Βουλή. Σχολίασε την χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα ξανάρθει στην εξουσία «θα καταργήσει αυτόν τον νόμο» λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, νομίζει ότι βρισκόμαστε στο 2012 ή στο 2014, που μπορούσε να λέει ό,τι θέλει και κάποιοι να τον πιστεύουν, με τη διαφορά ότι κανείς σήμερα πια δεν σας πιστεύει. Όσο καταργήσατε και το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, άλλο τόσο θα καταργήσετε και αυτό το σχέδιο νόμου».
Βεζυρόπουλος: Διευκόλυνση επιχειρήσεων και πολιτών

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους όχι με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα, αλλά με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο. Στόχος, είπε, είναι η διευκόλυνση επιχειρήσεων και πολιτών να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έχοντας πλήρη γνώση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως να αποφύγουν τον εγκλωβισμό σε ένα καθεστώς αφερεγγυότητας.

Υπογράμμισε πως εφεξής, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν όλες τις οφειλές τους ή να εντάσσονται σε ένα καθεστώς δεύτερης ευκαιρίας, μέσω της απαλλαγής από τα χρέη τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πυρά της Εφης Αχτσιόγλου: Χάσμα από την κοινωνία

Τα «ψέματα και τις ανακρίβειες» στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ανέδειξε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι φανερώνουν μία «αδιανόητη απόσταση, ένα χάσμα από την κοινωνική πραγματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε, «ισχυρίζεται πως το κράτος κάλυψε τη μισθοδοσία των επιχειρήσεων στην πανδημία, όταν επιβάλλει αναστολή εργασίας, επιδοτεί την ανεργία και μειώνει οριζόντια τους μισθούς, τη στιγμή, μάλιστα, που χλεύασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κάλυψη μισθών». Η ΝΔ, πρόσθεσε, από τη στιγμή που εκλέχθηκε «ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων», ενώ «μιλάει για “φιλεργατικό πνεύμα” όταν νομοθετεί την απλήρωτη εργασία».
«Λέτε ψέμματα ότι δεν θα γίνουν εξώσεις»

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως ψευδές πως με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δεν υπάρχει έξωση», καθώς «όσοι βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ χάνουν το σπίτι τους την επόμενη μέρα και επέρχεται έξωση», ενώ «και για όσους βγάζουν κάτω από 7.000 ευρώ, αν καθυστερήσουν τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση».

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, «είπε ψέματα πως δημόσιος φορέας θα αποκτά το σπίτι, το οποίο θα νοικιάζουν οι ευάλωτοι πολίτες. Δεν ξέρει τι λέει το νομοσχέδιο; Δεν ξέρει ότι θα είναι ιδιωτικό fund;», επίσης «είπε ψέματα και για την απαλλαγή από τα χρέη. Δεν ξέρει ότι προβλέπεται ήδη, χωρίς πτώχευση και χωρίς απώλεια της πρώτης κατοικίας;».
«Ξεπερνάει κάθε λογική»

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε να λέει ότι είναι υπέρ των εργαζομένων και των νοικοκυριών το νομοσχέδιο που ρευστοποιεί τις περιουσίες όλων, πτωχεύει μισθωτούς και συνταξιούχους για πρώτη φορά στη χώρα και καταργεί οριζοντίως την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό πραγματικά ξεπερνάει κάθε πολιτική και κοινωνική λογική». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «καταψηφίζει το σύνολο του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση έχει απομονωθεί κοινοβουλευτικά και θα απομονωθεί και κοινωνικά. Εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση αυτός ο νόμος θα καταργηθεί άμεσα».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «επανέλαβε το ψέμα των 24 δισ., όταν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού οι δαπάνες του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εν μέσω πανδημίας, είναι της τάξης των5 δισ. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέτρα αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 4 δισ. ή κατά 12%, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 130.000 νέοι άνεργοι, έχει μειωθεί ο μέσος μισθός κατά 10%, μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κλείσουν και οχτώ στις δέκα έχουν μείωση τζίρου κατά 50%».

Ηλιόπουλος: Θα χρωστά ο κόσμος και χωρίς περιουσία

Για «διάλυση οποιασδήποτε προστασίας της πρώτης κατοικίας» με τον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «thepressproject.gr».

Αναφερθείς στην πρόταση δυσπιστίας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Χρήστο Σταϊκούρα, σημείωσε ότι έγινε ως απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στα κρυφά».

«Στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών που συζητήθηκε η πρόταση δυσπιστίας, ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών ενημερώθηκε για ένα νόμο ο οποίος θα επηρεάσει σημαντικά τη ζωή του την επόμενη μέρα, ενώ φάνηκε και η απομόνωση της ΝΔ στο κοινοβούλιο καθώς είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που στηρίζει το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλο

«Για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί τη δυνατότητα πτώχευσης ενός φυσικού προσώπου», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «όταν κάποιος πτωχεύει χάνει τα πάντα, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να χρωστά». «Για όσους θεωρούνται ‘ευάλωτοι’, ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να μένουν σπίτι τους ως ενοικιαστές για 12 χρόνια. Αν δεν πληρώσουν τρία ενοίκια τους πετάνε έξω, ενώ μετά από 12 χρόνια μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους, αλλά στην εμπορική του αξία, χωρίς να προσμετρώνται τα ενοίκια που έδωσαν τόσα χρόνια», τόνισε.

 

 

madata.gr