2 Νοεμβρίου, 2024

Ουκρανία: Γιατί αποσύρεται η Ρωσία από το Κίεβο; Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις;

Σύμφωνα πάντα με το CNN, η αλλαγή της ρωσικής στρατηγικής δεν αποτελεί μια προσωρινή απόφαση με στόχο την ανασύνταξη, αλλά μια περισσότερο μακροπρόθεσμη κίνηση ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ρωσίας να αναπτυχθεί προς τον βορρά. 

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ,  τονίζουν στο αμερικανικό CNN , πως η απόσυρση δυνάμεων της Ρωσίας από τα περίχωρα του Κιέβου,  είναι  μια μεγάλη στρατηγική αναδίπλωση της Μόσχας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρονται σε κάποιες περιοχές στα βόρεια και θα εστιάσουν σε ό, τι έχουν καταλάβει στα νότια και τα ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι ΗΠΑ σαφώς εστιάζουν στην αλλαγή αυτή στρατηγικής από πλευράς Πούτιν και παρατηρούν στενά τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε πως αποφασίστηκε να «περιοριστούν δραστικά οι εχθροπραξίες» στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα αναπληρώσει την «υποχώρηση» αυτή με συνεχείς βομβαρδισμούς από εδάφους και αέρος στο Κίεβο. Προειδοποιούν δε, πως η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να… ανατρέψει την απόφασή της αυτή και να επανέλθει αν οι συνθήκες του πολέμου το επιτρέψουν.

Όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας για τον πόλεμο συνεχίζονται, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, πάντως, Άντονι Μπλίνκεν, να… προσγειώνει απότομα τις όποιες προσδοκίες για μια ειρηνευτική λύση, λέγοντας πως «δεν βλέπω σοβαρότητα από την Ρωσία στις διαπραγματεύσεις»

Μετά από 34 ημέρες πολέμου και τέσσερις αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες, Ουκρανία και Ρωσία βρήκαν σήμερα ελάχιστα, αλλά σημαντικά σημεία επαφής στην Κωνσταντινούπολη. Έκκληση και προς τις δύο πλευρές είχε απευθύνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ακόμη μία τουρκική πρωτοβουλία, ανάμειξης στην διένεξη.

«Η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας όσο το δυνατόν συντομότερα θα είναι προς όφελος όλων. Έχουμε μπει σε μία περίοδο που πρέπει να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων Ρωσία και Ουκρανία δεν έφτασαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αλλά η Μόσχα για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου έκανε ένα βήμα πίσω στην στρατιωτική της επιθετικότητα.

Εκτός από την μείωση των ρωσικών χτυπημάτων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και το Τσερνίχιβ, η Ουκρανία φαίνεται πως αποδέχεται την ρωσική απαίτηση να μην συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ και οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία.

Ανοιχτό παράθυρο αφήνει η Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Κίεβο ζητά 8 εγγυήτριες δυνάμεις σε μελλοντική συμφωνία με την Μόσχα, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Κίεβο και Μόσχα φαίνεται πως έχουν αφήσει εκτός συζήτησης το καθεστώς της Κριμαίας, με την Ουκρανία να προτείνει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο με δεκαπενταετή διάρκεια. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως ο δρόμος για μία συνάντηση κορυφής ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι άνοιξε.

Παρά το αισιόδοξο κλίμα αλλά όχι και τις επί της ουσίας εξελίξεις, το Πεντάγωνο πιστεύει πως η Μόσχα προχωρά σε ακόμη έναν διπλωματικό ελιγμό χωρίς καμία πρόθεση να τελειώσει ο πόλεμος. Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως όσα οι Ρώσοι προσφέρουν στο Κίεβο κάτι που οι Ουκρανοί έχουν με τα όπλα και τον αγώνα τους κατακτήσει ήδη.

Την αντίθεσή τους με την διπλωματική επίλυση του ρωσοουκρανικού πολέμου εκφράζει ανοιχτά ο σκληρός πυρήνας του Κρεμλίνου. Ο επικεφαλής των Τσετσένων, Καντίροφ ήταν ξεκάθαρος:«Και σκέφτομαι για τις συνομιλίες που γίνονται στην Τουρκία. Σκέφτομαι και επιβεβαιώνω την άποψη μου πως αυτές οι συνομιλίες δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα. Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, να καταστρέψουμε τους ακροδεξιούς, τους ναζί και τους διαβόλους», δήλωσε.

Στις εξελίξεις στην Ουκρανία αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Forum του Oικονομικού Tαχυδρόμου.

Οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο είχαν άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές του πετρελαίου, με τους δύο βασικούς παγκόσμιους δείκτες να υποχωρούν κατά σχεδόν 6%.

Τι συζήτησαν Πούτιν – Μακρόν μετά το νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας κυριάρχησε η πίεση από την πλευρά του Γάλλου προέδρου για να ευοδωθεί η προσπάθεια Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για όσους πολίτες της Μαριούπολης βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη.

madata.gr