5 Νοεμβρίου, 2024

Μακρά Covid: Τα συμπτώματα επιμένουν ενάμιση χρόνο μετά

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς συνεχίζουν να υποφέρουν από νευρολογικά συμπτώματα, κόπωση και μειωμένη ποιότητα ζωής πολύ μετά την αρχική τους μόλυνση. «Μας εξέπληξε η επιμονή των περισσότερων εξουθενωτικών νευρολογικών συμπτωμάτων των ασθενών μας και η καθυστερημένη εμφάνιση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ Igor Koralnik, ο οποίος επιβλέπει την κλινική Neuro COVID-19 στο Northwestern Medicine, στο Σικάγο. Για τη μελέτη, η ομάδα του μελέτησε την ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 στην κλινική. Έχει περιθάλψει σχεδόν 1.400 ασθενείς από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά μέσο όρο, οι lασθενείς με long Covid συνέχισαν να έχουν εγκεφαλική ομίχλη, μούδιασμα/μυρμήγκιασμα, πονοκέφαλο, ζάλη, θολή όραση, εμβοές και κόπωση για 15 μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Κατά την αξιολόγηση των ασθενών έξι έως εννέα μήνες μετά την πρώτη τους επίσκεψη στην κλινική, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καρδιακός ρυθμός, η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης και τα γαστρεντερικά συμπτώματα αυξήθηκαν. Ταυτόχρονα, μειώθηκε η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Άλλες μελέτες έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα. 

«Αυτή η μελέτη είναι νέα και αναφέρει τη μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης νευρολογικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν μη νοσηλευόμενους ασθενείς που πάσχουν από μακρά COVID οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Koralnik, επικεφαλής νευρο-μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας νευρολογίας. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ασθενείς που αξιολογήθηκαν αρχικά μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020. Τα αρχικά τους συμπτώματα COVID ήταν ήπια και ποτέ δεν νοσηλεύτηκαν για πνευμονία ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Τα ευρήματα αποτελούν συνέχεια μιας μελέτης του Μαρτίου 2021 από την ίδια ομάδα. Σε αυτή τη μελέτη, το 85% των ασθενών με μακρά Covid είχαν τέσσερα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα που επηρέασαν την ποιότητα ζωής τους. Η σκέψη και η μνήμη επηρεάστηκαν επίσης σε μερικούς.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική αλλαγή στη συχνότητα των περισσότερων νευρολογικών συμπτωμάτων μεταξύ του πρώτου και του επόμενου ραντεβού. Αυτά περιελάμβαναν: εγκεφαλική ομίχλη, με το 81% να την αναφέρει αρχικά και το 71% στην παρακολούθηση. μούδιασμα και μυρμήγκιασμα (69% έναντι 65%), πονοκέφαλος (67% έναντι 54%), ζάλη (50% έναντι 54%), θολή όραση (34% έναντι 44%). και κόπωση (87% έναντι 81%). Στην αρχική επίσκεψη, το 63% ανέφερε απώλεια γεύσης, σε σύγκριση με 27% στην παρακολούθηση. και η απώλεια όσφρησης μειώθηκε από 58% σε 21%. Αλλά το 56% είχε διακύμανση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης στην παρακολούθηση, σε σύγκριση με 35% αρχικά. Και το 48% είχε γαστρεντερικά συμπτώματα, έναντι του 27% αρχικά, έδειξαν τα ευρήματα.

Στην νέα μελέτη, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ήταν 43 ετών και σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες. Τα ευρήματα της δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 24 Μαΐου στο Annals of Clinical and Translational Neurology.

 

madata.gr