19 Νοεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: Στην Κοζάνη το πρώτο τοπικό lockdown. Αναλυτικά τα μέτρα

Κομβική ήταν η χθεσινή ημέρα για την επιδημία κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, τοπικό lockdown σε περιφερειακή ενότητα – στην Κοζάνη- με τον συναγερμό να ηχεί ολοένα και πιο δυνατά και στις όμορες περιοχές. Ταυτόχρονα, η 15η Οκτωβρίου εξελίχθηκε σε μια ημέρα με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις: είναι η δεύτερη χειρότερη ημέρα του τρέχοντος μήνα σε αριθμό κρουσμάτων και σε αριθμό εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και η χειρότερη σε ό,τι αφορά τις απώλειες και τον αριθμό των θυμάτων.

Τα 453 κρούσματα του χθεσινού 24ωρου μπαίνουν στο αρνητικό βάθρο της επιδημίας στη δεύτερη θέση πλάι στα 460 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 2 Οκτωβρίου η οποία διατηρεί την πρωτιά των κρουσμάτων μέχρι τώρα.

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης σημειώνοντας ότι «πριν από έναν μήνα δεν υπήρχε ανησυχία. Τις τελευταίες 15 ημέρες βλέπαμε πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέλιξη αυτή οφείλεται «ίσως επειδή δεν τηρούνται τα μέτρα, ίσως επειδή η Κοζάνη είναι το κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας με πολλές υπηρεσίες και υψηλή επισκεψιμότητα».

«Ενωμένοι και με εμπιστοσύνη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις πιστεύω ότι σε 14 ημερες θα είναι τα πράγματα καλύτερα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε έναν προβληματισμό για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. «Έπρεπε και σε αυτά να υπάρχουν μέτρα αφου υπάρχει δυνατότητα να γίνουν μαθήματα μέσω διαδικτύου όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα. Αφού είμαστε στο κόκκινο έπρεπε και αυτά να κλείσουν» ειπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 460 επειδή συμπεριλήφθηκαν τα 114 θετικά στον κορωνοϊό άτομα που είχαν εντοπιστεί σε εργοστάσιο της Σκύδρας Πέλλας, άφηνε κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας για τη διασπορά των κρουσμάτων και τον αριθμό τους (346) στην υπόλοιπη χώρα. Το ότι χρειάστηκαν 13 ημέρες για να φτάσει ο ημερήσιος αριθμός θετικών στον κορωνοϊό ατόμων τον αριθμό-ρεκόρ με τη συρροή της Σκύδρας και χωρίς να περιλαμβάνει ανάλογο αριθμό συρροών, αποτελεί σίγουρα μια αρνητική ένδειξη για την κυκλοφορία του κορωνοϊού και την ταχύτητα μετάδοσης των νέων λοιμώξεων.

Μεγάλη ήταν η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Έγιναν 85 εισαγωγές σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες εξ αυτών σε εκείνα της Αττικής. Μέσα στον Οκτώβριο έχει καταγραφεί και άλλη μια φορά ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας, με 113 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε μία ημέρα.

Επίσης, η χθεσινή εξελίχθηκε σε μια ημέρα δύσκολη, με βαριά τη σκιά του θανάτου στα νοσοκομεία κορωνοϊού, καθώς 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σκληρή μάχη με τις επιπλοκές της λοίμωξης covid-19. Το ίδιο σκηνικό είχε διαμορφωθεί και στις 11 Οκτωβρίου, οπότε είχαν καταγραφεί οι θάνατοι επίσης 13 ανθρώπων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως κινείται χαμηλά, μακριά από αρνητικές επιδόσεις, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Εχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 83, που απέχει πολύ από τον αριθμό-ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί προ 10ήμερου.

Μέσα στον Οκτώβριο στη λίστα με τους νεκρούς λόγω της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν προστεθεί 91 άτομα. Η σχετική λίστα αριθμεί 483 άτομα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο αριθμός των 91 θυμάτων είχε «στοιχειώσει» τη χώρα ως μαύρος απολογισμός για τον περασμένο Απρίλιο, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, αντιλαμβάνεται ότι πλέον ποια είναι η επίπτωση του κορωνοϊού. Ο μήνας με τους περισσότερους νεκρούς από την αρχή της επιδημίας είναι ο Σεπτέμβριος (125).

Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη

Το πρώτο τοπικό lockdown, δηλαδή ανώτατο επίπεδο συναγερμού 4 και τα συνακόλουθα μέτρα, επιβλήθηκε στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Εκτός από την Κοζάνη, οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης για 14 ημέρες περνά στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, βάσει του οποίου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί με αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 227 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό.

Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες:

-τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

-τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.

-την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

-τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.
 

Η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει υπερβολικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα. Πρόκειται για το πρώτο τοπικό lockdown στην χώρα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ηχεί ως σοβαρό «καμπανάκι» για την υπόλοιπη χώρα, καθώς σε αρκετές περιοχές, παρουσιάζεται σημαντική άνοδος των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Το Σάββατο αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή και ο Ν. Χαρδαλιάς, προκειμένου να έχει επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση για να συζητηθεί η κατάσταση και να δοθούν διευκρινήσεις για τα μέτρα.
Τα μέτρα του lockdown στην Κοζάνη

Η Κοζάνη μπήκε πλέον στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 (Αυξημένου Κινδύνου) και είναι η πρώτη περιφέρεια που μπαίνει σε αυτή την κατηγορία.

Τα μέτρα που προβλέπονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

  •     Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  •     Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  •     Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  •     Κινηματογραφικές προβολές
  •     Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  •     Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  •     Μουσικές σκηνές
  •     Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  •     Παιδότοποι
  •     Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  •     Γυμναστήρια
  •     Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  •     Λιανεμπόριο
  •     Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  •     Συνέδρια / Εκθέσεις
  •     Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Οσον αφορά τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Επίσης, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Αττική: Πάνω από 2.500 κρούσματα τον Οκτώβριο, αποκλείει το lockdown ο Πέτσας

Η Αττική παραμένει φυσικά στο επίκεντρο της πανδημίας. Παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όμως, δεν φαίνεται ότι βρίσκεται στον κίνδυνο να γίνει η δεύτερη πόλη που θα πάει σε τοπικό lockdown. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο για lockdown.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή», είπε ξεκάθαρα σε ερώτηση που του έγινε στον ΑΝΤ1. Ο κ. Πέτσας, επισήμανε πως «όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».

Σημείωσε στη συνέχεια, σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό που ελήφθησαν στο Παρίσι, ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας», για να συμπληρώσει πως «καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».

Στην Αττική, συνολικά έχουν καταμετρηθεί μέσα στον Οκτώβριο 2.559 κρούσματα. Χθες μόνο 207, από τα 453 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε τονιστεί μια εβδομάδα πριν, κατά την παρουσίαση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας η απόφαση για την αλλαγή ως προς τα επίπεδα συναγερμού λαμβάνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες ΜΕΘ στην εκάστοτε περιοχή. Για αυτό και μπορεί να δούμε περιοχές με λιγότερα κρούσματα να κοκκινίζουν ευκολότερα σε σχέση με άλλες που έχουν περισσότερα κρούσματα, όπως η Αττική.
Ανοδος των κρουσμάτων και στην Θεσσαλονίκη

Απότομη άνοδο εμφανίζουν την ϊδια ώρα τα κρούσματα ωστόσο και στην Θεσσαλονίκη. Μέσα σε τρεις ημέρες, από μονοψήφιο αριθμό, τα κρούσματα έφτασαν χθες τα 56, χωρίς μάλιστα κάποιο από αυτά να συνδέεται με κάποια γνωστή συρροή ή ταξίδι στο εσωτερικό.

Σε υψηλά επίπεδα ήταν και χθες τα κρούσματα σε Ιωάννινα (18), Κοζάνη (22), Φθιώτιδα (11) και Πέλλα (8). Την ίδια ώρα, ο αριθμός των 13 θυμάτων χθες, ανέβασε το σύνολο σε 482 νεκρούς, με τον αριθμό αυτό να είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως συνολικά υπάρχουν 82 ασθενείς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται σε 23.947.

 

 

madata.gr