Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε χθες Δευτέρα "λάθος" την έρευνα η οποία κατά δημοσιεύματα έχει αρχίσει να διενεργείται στις ΗΠΑ για τον θάνατο τον Μάιο της αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, την οποία κατηγορείται πως δολοφόνησε μέλος του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει αρχίσει να ερευνά τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού την 11η Μαΐου.
Απόφαση ασυνήθιστη, με δεδομένη τη στενή σχέση των δύο χωρών, που ελήφθη αφού ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του στρατιώτη που κατηγορείται πως σκότωσε τη διάσημη ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα.
Το FBI απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκαντς ξεκαθάρισε πως ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να συνεργαστεί.
"Η απόφαση που έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργηθεί έρευνα για τον τραγικό θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ είναι λάθος", ανέφερε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας μέσω Twitter.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν "ανεξάρτητη" έρευνα "με επαγγελματισμό" και το πόρισμά τους "παρουσιάστηκε" λεπτομερώς σε αμερικανούς αξιωματούχους, συνέχισε.
"Διαβίβασα το μήνυμα σε αμερικανούς αντιπροσώπους ότι θα σταθούμε στο πλάι των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού, δεν θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε έρευνα στο εξωτερικό και δεν θα επιτρέψουμε επεμβάσεις σε εσωτερικές έρευνές μας", πρόσθεσε.
Η δημοσιογράφος, που φόραγε αλεξίσφαιρο που έγραφε "Τύπος" και κράνος, σκοτώθηκε όταν τη χτύπησε στο κεφάλι σφαίρα ενώ κάλυπτε ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει "ισχυρή πιθανότητα" πως η Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε από πυρά μέλους του.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις είχε υπογραμμίσει τότε τη "σημασία" που δίνει η Ουάσινγκτον στην "απόδοση ευθυνών σε αυτή την υπόθεση" για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών. Μερικές ημέρες αργότερα όμως ο τότε ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωνε πως αντιτίθεται στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του στρατιώτη που κατηγορείται πως σκότωσε τη δημοσιογράφο.
Ο θάνατος της Σιρίν Αμπού Άκλεχ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Η οικογένεια της δημοσιογράφου και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε από πρόθεση, απορρίπτοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως τη σκότωσαν παλαιστίνιοι μαχητές, ή κατόπιν πως σκοτώθηκε πιθανόν από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών.
Το Αλ Τζαζίρα κατηγορεί εξαρχής το Ισραήλ για τη δολοφονία.
Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως στο σημείο όπου βρισκόταν η ανταποκρίτρια —από τις γνωστότερες διεθνώς, κάλυπτε το Μεσανατολικό για δυο δεκαετίες— και άλλοι δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν παλαιστίνιοι μαχητές, ούτε εκτυλίσσονταν ανταλλαγές πυρών.
Την αγανάκτηση για τον θάνατό της επέτεινε το ότι η ισραηλινή αστυνομία ξυλοκόπησε κόσμο στην κηδεία της δημοσιογράφου.
"Περάσαμε έξι ατελείωτους μήνες, η οικογένειά μου κι εγώ, στην προσπάθειά μας να υπάρξει λογοδοσία και να αποδοθεί δικαιοσύνη", τόνισε η ανιψιά της εκλιπούσας, η Λαρίν Αμπού Άκλεχ, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter την 11η Νοεμβρίου. "Συνεχίζουμε να ακολουθούμε όλες τις πιθανές οδούς για να υπάρξει λογοδοσία και να ελπίζουμε πως μια μέρα θα δούμε να αποδίδεται δικαιοσύνη για τη Σιρίν".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Τραγωδία στην Ισπανία: Ξέσπασε φωτιά σε οίκο ευγηρίας στη Σαραγόσα – Τουλάχιστον 10 νεκροί
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Τουρκία
Ο Τραμπ υποσχέθηκε έναν “ισχυρό στρατό” και το τέλος των πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία