Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σήμερα στο Mega και έδωσε διευκρινίσεις για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
«Είναι εντελώς δωρεάν μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που έχουμε, θα είναι τέλος του 2025. Αν χρειαστεί θα μπούμε και κάποιους μήνες το 2026», είπε ο κ Θεμιστοκλέους.
“O στόχος είναι να φέρουμε την αναμονήστη χώρα κοντά στους τέσσερις μήνες”
«Ο στόχος δεν είναι ακριβώς ο αριθμός, δεν έχει σημασία πόσα θα γίνουν, ο στόχος είναι να φέρουμε την αναμονή στη χώρα κοντά στους 4 μήνες. Η αναμονή στη χώρα μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 12 μήνες. Σε κάποια περιστατικά υπάρχει αναμονή μέχρι και τέσσερα χρόνια. Δεν είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο», είπε.
«Τα περιστατικά αυτά είναι ήδη καταγεγραμμένα, έχουν αριθμό και έχουμε μια λίστα, ξεκινώντας από το παλαιότερο στο νεότερο, και αυτό είναι αρκετά αυστηρό. Αν δεν έχουμε κάποιον γιατρό, είτε θα μετακινήσουμε γιατρό ή χειρουργική ομάδα ή στη δεύτερη φάση του έργου θα ζητήσουμε τη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα. Τοπικά θα αντιμετωπίζονται», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ξεκαθάρισε ότι: «Δεν πληρώνει κάτι ο πολίτης, ούτε φακελάκι πρέπει να υπάρχει ούτε μπόνους, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Είναι παράνομο να το ζητήσει ο γιατρός».
«Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία είναι ήδη στο πρόγραμμα και κάνουν απογευματινά χειρουργεία»
«Αυτή τη στιγμή στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία είναι τα μισά νοσοκομεία στη χώρα, λίγο περισσότερα θα μπουν και στο πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν θα χρειαστεί να μπουν, που δεν έχουν αναμονές. Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία είναι ήδη στο πρόγραμμα και κάνουν απογευματινά χειρουργεία».
Ερωτηθείς αν οι γιατροί θα αντέξουν διευκρίvισε: «Οι γιατροί είναι οι ίδιοι που εργάζονται στο σύστημα υγείας, δεν είναι ο ίδιος που χειρουργεί το πρωί. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό του ΕΣΥ είναι 10% περισσότερο σε σύγκριση με τα τελευταία 4 χρόνια και είναι το περισσότερο προσωπικό που έχει το ΕΣΥ. Τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν ενίσχυση 10 – 15% και στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό και στο λοιπό προσωπικό», τόνισε.
Αναφερόμενος τέλος στα προβλήματα που συνολικά αντιμετωπίζει το ΕΣΥ,σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό, είπε: «Παντού στα νοσοκομεία της χώρας, εκτός από συγκεκριμένες ειδικότητες και κλινικές, π.χ. στους παθολόγους έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν γύρω στα 7 – 8 νοσοκομεία στη χώρα που έχουμε πρόβλημα στην παθολογική κλινική. Αυτό προκαλεί δυσλειτουργία σε όλο το νοσοκομείο αλλά είναι εκεί. Στους αναισθησιολόγους είχαμε πρόβλημα, έγιναν κινήσεις, πήγαν περισσότερα άτομα στην ειδικότητα, σε δύο χρόνια θα λυθεί απολύτως το πρόβλημα των αναισθησιολόγων. Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Έχουμε πρόβλημα στους παθολόγους και με βάση την εκτίμησή μας θα υπάρξει πρόβλημα στον εργαστηριακό τομέα».
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Κουτσούμπας για μετρό Θεσσαλονίκης: Κάνανε 20 χρόνια για να φτιάξουν μια γραμμή 9,5 μόλις χιλιομέτρων
Βρέθηκε πτώμα αγνώστων στοιχείων στη Θεσσαλονίκη
Πρύτανης ΔΠΘ: Ο κεντρικός σχεδιασμός για τη χώρα πρέπει να ακούσει και τις τοπικές προτάσεις