15 Ιουλίου, 2024

Γάμος ομόφυλων: Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Μετά φόβου Σαμαρά φέρνει τη ρύθμιση η κυβέρνηση

Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα για ένα ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαντά το Μαξίμου στις διαφωνίες της Εκκλησίας

Εντός της ημέρας,  συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας με θέμα τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στο φόντο της προ 10ημέρου και πλέον συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας περί διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα. 

«Ακούμε τις απόψεις της με σεβασμό, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, η κυβέρνηση εισηγείται τα νομοσχέδια. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα για ένα ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό που νομοθετούμε είναι σωστό και δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας, πάντως, εκ νέου τον διαχρονικό, όπως τον χαρακτήρισε, σεβασμό της κυβέρνησης στην Εκκλησία, στις απόψεις της και την προσφορά της.

Αισιόδοξο το Μέγαρο Μαξίμου
Καλά πληροφορημένα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η επιλογή της επίσπευσης της εισαγωγής του εν λόγω νομοσχεδίου και ως εκ τούτου και της ψήφισής του δεν είναι καθόλου τυχαία και αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα υπερψηφιστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της πλειοψηφίας. 

Ερωτηθείς για τη στάση των «γαλάζιων» βουλευτών ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, ο Παύλος Μαρινάκης προέτρεψε άπαντες να μην προκαταλαμβάνουν τη στάση κανενός, πολλώ μάλλον των πρωθυπουργικών αποφάσεων, υπενθυμίζοντας σε κάθε περίπτωση την αυξημένη θεσμική υποχρέωση που έχουν οι υπουργοί σε ό,τι αφορά τη στήριξη των κυβερνητικών νομοθετημάτων.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, μεθαύριο, Πέμπτη, μοιάζει η επικρατέστερη ημερομηνία -θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού- προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε τμήμα της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Εάν η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν γίνει αύριο, θα υπάρξει μια ολιγοήμερη αναβολή του, σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα έρθει το πιθανότερο αύριο το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η όλη διαδικασία πήρε αναβολή δυο εικοσιτετραώρων εξ αιτίας της ασθένειας του πρωθυπουργού.

Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έχει αναλάβει και το επικοινωνιακό κομμάτι μέσα στην ΝΔ, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες που θα έχει το κυβερνών κόμμα. Δηλαδή, έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο να μεταπείσει κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στο παρών και την αρνητική ψήφο.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι όποιος καταψηφίσει θα βρεθεί αυτόματα εκτός κυβέρνησης.

Τα πράγματα δεν είναι συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την στάση της αποχής, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ελέω Βορίδη όλοι θα κριθούν με μεγαλύτερη επιείκεια. Από την στιγμή, δηλαδή, που οι πληροφορίες λένε ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας, ο Μάκης Βορίδης να απέχει, πολύ δύσκολα θα διαχωρίσει όποιο άλλο στέλεχος από την κυβέρνηση κρατήσει την ίδια στάση.

 Το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένο, ωστόσο, στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ιεραρχών έχει σκληρύνει ιδιαίτερα την στάση του σε σημείο που να θέλει να ακολουθήσει πρακτικές του παρελθόντος.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλοί βουλευτές διατηρούν καλές σχέσεις με την εκκλησία η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει κορυφωθεί, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι κάποιοι βουλευτές που είναι στην αποχή, μπορεί και να μεταπηδήσουν στο κατά.

 Η αγωνία τους μεγαλώνει, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προετοιμάζει δήλωση. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, αλλά και με την ιδεολογική στροφή που έχει κάνει το τελευταίο μεγάλο διάστημα η ΝΔ.

Να υπενθυμίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πριν από λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι «στη συντριπτική της πλειοψηφία, η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη γι’ αυτό το ζήτημα κι εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια, όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό πως πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Και διερωτήθηκε: «Θα λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και λέμε ταυτόχρονα στους Υπουργούς και τους βουλευτές να απέχουν;».

 Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω του νομοσχεδίου, παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές χθες και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης: «Το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πολιτικά έχει τις δυσκολίες του. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι δεν τις έχει. Και καλό είναι εμείς οι πολιτικοί πάντοτε να σεβόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου και να ακούμε αυτά που λέει», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

madata.gr