29 Απριλίου, 2024

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 300 drones και πυραύλους: Τα αναχαιτίσαμε λέει το Ισραήλ – Ετοιμάζει απάντηση

Περισσότερα από 300 drones και πυραύλους, υπολογίζεται, σύμφωνα με μία νεότερη ενημέρωση από το Τελ Αβίβ, ότι εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Η κίνηση της Τεχεράνης, παρότι δεν είχε ανθρώπινες απώλειες, σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε γενίκευση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ έχει πληγεί η μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Ισραήλ. 

Το Ισραήλ σχεδιάζει, όπως αναφέρεται, «σημαντική απάντηση» στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε, ενώ το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έχει το «πράσινο φως» να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

«Ισραηλινοί, μην πάτε στα κρεβάτια σας απόψε για να δείτε τι έρχεται στην Τεχεράνη», είπε και υποσχέθηκε μια «άνευ προηγουμένου απάντηση» στην ιρανική επίθεση.

“Το Ιράν εκτόξευσε ένα «τεράστιο σμήνος» περίπου 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι σε μια ενημέρωση προηγούμενης εκτίμησης για περισσότερα από 200 όπλα” προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 99% αναχαιτίστηκαν.

Η «συντριπτική πλειονότητα» αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ωστόσο μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ήσσονες ζημιές», ανακοίνωσε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι «ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» ξεκίνησε με την εξαπόλυση εκατοντάδων drones από το Ιράν προς το Ισραήλ, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, λίγο μετά τις 11 μ.μ., ως απάντηση που έπρεπε να δοθεί για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απρίλη και την ισραηλινή επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισραήλ δέχθηκε συντονισμένες επιθέσεις και από το Ιράκ, τον Λίβανο και τους Χούθι της Υεμένης.

Άμεση είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας που απογείωσαν αεροσκάφη για την αναχαίτιση των drones, ενώ για πρώτη φορά ενεπλάκη και η Ιορδανία, καταρρίπτοντας ιρανικά drones και πυραύλους.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ έκανε λόγο για νόμιμη άμυνα και μετά από αυτήν την κίνηση το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα προειδοποιεί το Ισραήλ να μην κάνει άλλο λάθος, καθώς η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έσπευσε να διαβεβαιώσει για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στην ισραηλινή πολεμική μηχανή.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη διαμάχη.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Miki Zohar, ο οποίος σημείωσε ότι η αποψινή επίθεση εναντίον του Ισραήλ δίνει στην Ιερουσαλήμ το δικαίωμα να εξαπολύσει τη δική της ισχυρή επίθεση εναντίον του Ιράν.

«Το Ισραήλ έλαβε απόψε ευρεία διεθνή νομιμοποίηση για να χτυπήσει το Ιράν με πρωτοφανή δύναμη», αναφέρει σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το «εξτρεμιστικό καθεστώς του Ιράν έβγαλε τα γάντια του» και ότι το Ισραήλ «δεν πρέπει να είναι χαλαρό απέναντι στο κεφάλι του φιδιού που εργάζεται για να καταστρέψει το Ισραήλ».

Έληξε ο συναγερμός

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό που κήρυξαν εξαιτίας της επίθεσης.

Η λήξη του σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίων καταφυγίων.

Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο ήσσονες υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.

Εκρήξεις σε Δαμασκό και Βηρυτό

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Δαμασκό και στη Βηρυτό, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση του Ιράν πως εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χώρας που γειτονεύει τόσο με τη Συρία όσο και με τον Λίβανο.

Στη συριακή πρωτεύουσα ακούστηκε σειρά εκρήξεων περί τη 01:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτές ως τώρα.

Στη λιβανική πρωτεύουσα ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις στους αιθέρες περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP. Άλλος δημοσιογράφος του πρακτορείου, στην Μπεκάα (ανατολικά), που γειτονεύει με τη Συρία, μετέδωσε επίσης πως άκουσε αρκετές εκρήξεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του πως ακούστηκαν εκρήξεις στη Δαμασκό, στη Χομς, στη Χάμα (κεντρικά), στη Ντεράα, νότια της πρωτεύουσας, καθώς και στα συριακά παράλια στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι εκρήξεις πιθανόν οφείλονταν στη «συριακή αντιαεροπορική άμυνα που ενεργοποιήθηκε εναντίον ισραηλινών drones και πυραύλων που προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους».

Χτυπήθηκε βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Νεγκέβ

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους που την έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ (…) Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους».

Ο ισραηλινός στρατός από τη δική του πλευρά έκανε γνωστό πως επλήγη αεροπορική βάση, όμως έκανε λόγο για «ήσσονες ζημιές» και μόνο.

πηγή: topontiki.gr