29 Απριλίου, 2024

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Σε κατάσταση σοκ η Αυστραλία, δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή 9 μηνών βρέφος

Παγωμένη» είναι ακόμη ολόκληρη η Αυστραλία από το μακελειό στο Σίδνεϊ όπου έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, σκοτώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Οσο περνούν οι ώρες προκύπτουν και νέα στοιχεία τόσο για τον μακελάρη, όσο και από τους μάρτυρες, για τα θύματά του.

Ενα από αυτά, μία μητέρα, η 38χρονη Ας Γκουντ, έβαλε τη ζωή της μπροστά για να σώσει το 9 μηνών βρέφος της.

Αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν πως το βρέφος δεν έχει ζήσει, ενώ στην πορεία πως είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μάρτυρας ωστόσο ανέφερε ότι το μωρό τραυματίστηκε σοβαρά (υπεβλήθη σε επέμβαση) με μία μαχαιριά, καθώς η μητέρα του πρόλαβε και το πέταξε στην αγκαλιά δύο αδελφών που ήταν δίπλα της. Δεν είναι σαφές ακόμη αν το βρέφος έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Γνωστός στις αρχές ο δολοφόνος στο Σίδνεϊ

Ο δολοφόνος μπήκε στο εμπορικό κέντρο στις 15:10 τοπική ώρα. Ο 40χρονος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είχε προβλήματα με το νόμο, έφυγε αρχικά από το εμπορικό και επέστρεψε μετά από 10 λεπτά, μαχαιρώνοντας όποιον έβρισκε μπροστά του, σε κατάσταση αμόκ.

Εκτός από τους έξι νεκρούς, υπάρχουν και 8 τραυματίες, μεταξύ των οποίων το 9 μηνών μωρό της 40χρονης μητέρας, η οποία εξέπνευσε στο νοσοκομειο.

Ο δράστης έπεσε από τα πυρά μιας αστυνομικού που έδρασε μόνη της προκειμένου να τον σταματήσει αφού πήγε να επιτεθεί και στην ίδια. Προς το παρόν οι ενδείξεις δεν δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ανακοινώσεις σχετικά με τα στοιχεία του δράστη και τους λόγους της επίθεσης.

«Αρχισε να τρέχει και αν κυνηγάει κόσμο με ένα μαχαίρι και όλοι έτρεχαν να κρυφτούν στα καταστήματα μέχρι να ακούσουμε τον πυροβολισμό όπου έπεσε νεκρός. Ολοι ήταν τρομοκρατημένοι. Αν δεν τον πυροβολούσε η αστυνομικός, θα συνέχιζε το έργο του. Ηταν σε έκσταση» περιέγραψαν ένας εργαζόμενος και ένας θαμώνας του εμπορικού κέντρου.

Ενας από αυτούς είπε μάλιστα πως η αστυνομικός προσπάθησε να τον κρατήσει στη ζωή προκειμένου να οδηγηθεί στο νοσοκομείο και μετά στη δικαιοσύνη, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αλλοι περιέγραψαν σκηνές χάους στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πόλης.

«Ήταν μακελειό. Είδα έναν άνδρα να μαχαιρώνει αδιακρίτως», είπε στο ABC μάρτυρας που τον είδε να περνά από καφετέρια την ώρα που ξεκινούσε την επίθεση.

Αλλος μάρτυρας είπε: «Κοιτούσα στον 4ο όροφο όπου μια γυναίκα αιμορραγούσε άσχημα. Οταν καταλάβαμε ότι έγινε επίθεση, ζητήσαμε από έναν άνδρα να ανοίξει τα στόρια για να μπει κόσμος μέσα. Ηταν τρελό σκηνικό. Η γυναίκα έχανε αρκετό αίμα και δύο άτομα προσπαθούσαν να το σταματήσουν. Εβλεπες παντού ξαφνικά αστυνομικούς… Ηταν απλά τρελό»

Κόσμος έτρεχε να σωθεί με γονείς να τρέχουν με δάκρυα στα μάτια, έχοντας αντικρίσει σκηνές φρίκης.

Μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που η αστυνομικός τον πυροβόλησε.

«Ακουσα κόσμο να ουρλιάζει και να τρέχει. Είχε πάνω του ένα μεγάλο μαχαίρι και έτρεχε προς το μέρος του. Η αστυνομικός του είπε να το πετάξει κάτω και μετά τον πυροβόλησε. Αν δεν τον πυροβολούσε, θα συνέχιζε τη δράση του, ήταν σε έκσταση», είπε.

«Ολοι ήταν σε σοκ, δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν. Γύρισα και είδα την γυναίκα με το μωρό να δέχονται επίθεση, ενώ πιο δίπλα είδα κι άλλον άνθρωπο στο έδαφος» ανέφερε ένας άλλος μάρτυρας ονόματι Τζόνι. Αλλοι ανέφεραν πως μαχαίρωνε «πισώπλατα» τα θύματά του.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε την αξιωματικό που εξουδετέρωσε τον δράστη «ήρωα», λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έσωσε ζωές με τη δράση της». «Για όλους εμάς απόψε, οι φρικιαστικές σκηνές του Bondi Junction ξεπερνούν την λογική», είπε. Πρόσθεσε ότι ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος του και ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρά του.

Πηγή: topontiki.gr