10 Ιουνίου, 2023

EE: Έκτακτη συνεδρίαση με Σερβία και Κόσοβο για την αυξανόμενη ένταση

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι για να συζητηθεί η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας με τον πρωθυπουργό @albinkurti και τον Πρόεδρο @predsednikrs», ανέφερε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ με μήνυμά του στο Twitter o επκεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Μια διένεξη για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχει αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και την αποσχισθείσα πρώην επαρχία της, που κήρυξε ανεξαρτησία το 2008 και στο βόρειο τμήμα της οποίας κατοικεί μια σερβική μειονότητα που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι κρατικοί λειτουργοί από τη σερβική μειονότητα παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από τις θέσεις τους αφού η κυβέρνηση της Πρίστινας αποφάνθηκε πως οι ντόπιοι Σέρβοι πρέπει τελικά να αντικαταστήσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, που εκδίδονται από τις μη αναγνωρισμένες σερβικές αρχές στο Κόσοβο, με κρατικές πινακίδες του Κοσόβου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ