Στα άκρα έφτασε χθες η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την γνωμοδότηση Ντογιάκου ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.
Όλα τα κόμματα έκαναν λόγο για αντισυνταγματική γνωμοδότηση τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να επιτύχει την συσκότιση της υπόθεσης των υποκλοπών.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν μάλιστα τον προβληματισμό τους κατά πόσον τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να συγκρατήσουν τους ήδη δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την μεσαία τάξη.
Με βάση μάλιστα όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ένα αρκετά υπολογίσιμο κομμάτι πολιτών που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΝΔ εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς θεωρούσαν ότι ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επέτρεπε να υπάρξει θεσμική εκτροπή.
Παράγοντες της ΝΔ δεν έκρυβαν λοιπόν τον προβληματισμό τους λέγοντας ότι η απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών δεν αποκλείεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα δυσαρέσκεια.
Ακόμα, το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε αίσθηση στην κοινή γνώμη με την δήλωση του ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας παροτρύνοντας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει, καθώς όπως είπε πριν από λίγο καιρό σε επίσκεψη του στα γραφεία της ΑΔΑΕ είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις των πολιτικών, των επιχειρηματιών και των δημοσιογράφων, έχει προβληματίσει ακόμα περισσότερο τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Η κίνηση αυτή πυροδότησε όπως ήταν φυσικό ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι η «κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία» κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για «θεατρινισμούς».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου σήκωσε «το γάντι» και απευθυνόμενη στον Γιάννη Οικονόμου αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος».
Ιδιαίτερα έντονη ήταν πάντως και η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος ανέφερε ότι, «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».
Η πρώτη αντίδραση στο θέμα ήρθε πάντως από τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του, χαρακτήρισε «νομικά αστήρικτη» την εν λόγω γνωμοδότηση, που στοχεύει στον «ευνουχισμό της ΑΔΑΕ».
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Νοεμβρίου
Πότε και πως θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα Θέρμανσης 2024-2025