8 Φεβρουαρίου, 2023

Μητσοτάκης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Η ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τη δημόσια ζωή του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ο οποίος πέθανε χθες από εγκεφαλικό. Ο πρωθυπουργός, που καλείται να αποφασίσει σήμερα αν θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς δημοσία δαπάνη, έγραψε ένα μήνυμα για τον κ. Γλύξμπουργκ με το οποίο απευθύνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του»