«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για αυτούς που η φωνή τους δεν ακούγεται», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο, «Αντιμετωπίζοντας τη Φτώχεια και την Αποστέρηση. Πολιτικές Χωρικού Κοινωνικού Σχεδιασμού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
«Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων με στόχο να ανατρέψουμε την παγιωμένη κατάσταση. Και πολύ περισσότερο να διαμορφώσουμε μαζί με τους Δήμους της Κρήτης, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά μας Ιδρύματα, τους κοινωνικούς και εθελοντικούς φορείς ένα συγκεκριμένο ρεαλιστικό πλέγμα πολιτικών ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, εξασφαλίστηκε η λειτουργία τουλάχιστον 50 δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών. Χρηματοδοτήθηκε, επίσης, η φροντίδα και η φιλοξενία περισσοτέρων από 12.000 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ενώ εκατοντάδες παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας και ΑμεΑ υποστηρίζονται καθημερινά προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους στο σχολείο.
Το Συνέδριο που ολοκληρώνει τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιείται από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης (Παρατηρητήριο) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΑΕΚΕ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Χαιρετίζοντας το Συνέδριο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης σημείωσε πως «στο πλαίσιο της εξαιρετικής μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης», έχουν αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο Κρήτης δύο πολύ επιτυχημένες Δομές, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας. «Οι παραπάνω δομές με ερευνητικά εδραιωμένες προτάσεις εστιάζουν σε σειρά ζητημάτων από την υλική αποστέρηση — φτώχεια, στην εργατική επισφάλεια – ανεργία. Σε συνδυασμό μάλιστα με νέα εγχειρήματα όπως το εργαστήριο «Υγεία και Κοινωνία» αλλά και σειρά άλλων ερευνητικών δραστηριοτήτων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Κοντάκης.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν, διακεκριμένοι Καθηγητές Κοινωνικής Πολιτικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ακαδημαϊκοί και ερευνητές του Παρατηρητηρίου και του ΕΚΑΕΚΕ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), στελέχη και θεσμικοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης. Οι θεματικές των εισηγήσεων καλύπτουν ζητήματα που αφορούν στις πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της αποστέρησης από τη διεθνή εμπειρία, στη διερεύνηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και της αποστέρησης στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα από το έργο του Παρατηρητηρίου, καθώς και στις στρατηγικές και χρηματοδοτήσεις για τις κοινωνικές και χωρικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.
Δείτε το βίντεο:
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Δ.Σ., της ΟΠΟΤΤΕ
Θεσσαλονίκη: Πανδαισία γεύσεων και μελωδιών στο κλείσιμο της 44ης έκθεσης «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» (vid)
Γήρανση και δημόσια οικονομικά: Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να γεράσουμε; «Οι εύκολες ημέρες έχουν τελειώσει»