19 Απριλίου, 2024

Ξαπλώνετε με τα ρούχα στο κρεβάτι; Από τι κινδυνεύετε

Μια κουραστική μέρα έχει τελειώσει και, χωρίς να σας έχει απομείνει κανένα κουράγιο, ξαπλώνετε όπως ακριβώς ξεκλειδώσατε την πόρτα: με τα ρούχα που φορούσατε έξω. Το ίδιο μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί εξίσου και μετά από ξενύχτι.

Αν και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, με αφορμή την περιπέτεια με τον κορωνοϊό, γίναμε πιο προσεκτικοί σχετικά με την υγιεινή και το πώς αντιμετωπίζουμε τα μικρόβια στις επιφάνειες, ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιοι που δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ρούχα που φορέθηκαν ήδη εκτός σπιτιού και τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Κι όμως, τα ρούχα που φορέθηκαν ήδη έξω, θα μπορούσαν να μας αρρωστήσουν.

Πόσο κινδυνεύει η υγεία μας από τα ρούχα;
Αν δεν περνάτε 24 ώρες το 24ωρο σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, τα ρούχα σας γίνονται εστία μικροβίων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που φαίνονται καθαρά, και δεν βρίσκεστε σε κάποιο «μολυσμένο» περιβάλλον όπως ένα νοσοκομείο ή ιατρείο, επισημαίνει ο δρ. Nikhil Bhayani, λοιμωξιολόγος στο Texas Health Resources στο Bedford του Τέξας.

Μόλις τα μικρόβια, όπως το E. coli και ο σταφυλόκοκκος, προσκολληθούν στο ύφασμα, πιθανότατα θα παραμείνουν εκεί για κάποιο διάστημα, εξαρτάται όμως και από την ποιότητα του υφάσματος. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GMS Hygiene and Infection Control, τα μικρόβια μπορούν να παραμείνουν για περίπου 90 ημέρες στο βαμβάκι και περισσότερες από 200 ημέρες στον πολυεστέρα.

 Έχοντας όμως ως όχημα τα ρούχα, μπορούν μετά να μεταφερθούν απευθείας στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να μολυνθείτε και να νοσήσετε από κάποια ασθένεια, ειδικά αν φοράτε τα ρούχα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως όταν κοιμάστε.

Στο χειρότερο σενάριο, τα μικρόβια μπορούν να μεταπηδήσουν στα σεντόνια και εκεί να βρουν πρόσφορο έδαφος και να πολλαπλασιαστούν. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενήσει, σύμφωνα με τον δρ. Nikhil Bhayani.

Βέβαια, ελλοχεύει ακόμα ένας κίνδυνος. Αν ταλαιπωρείστε από εποχικές αλλεργίες, η γύρη που προσκολλάται στα ρούχα σας, ενώ βρίσκεστε έξω, μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα, διαταράσσοντας τον ύπνο ή δημιουργώντας ρινική συμφόρηση. Αυτός είναι ο λόγος που το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας συνιστά πάντα να αφαιρούνται τα ρούχα που φοριούνται έξω και να κάνετε ντους αμέσως μόλις μπείτε στο σπίτι, όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση της γύρης.

 Η καλύτερη πρακτική λοιπόν είναι να αφαιρείτε τα ρούχα μόλις μπείτε στο σπίτι. Αν για κάποιο λόγο όμως κοιμηθείτε με τα ρούχα, φροντίστε τουλάχιστον το επόμενο πρωί να αφαιρέσετε τα σεντόνια και να τα πλύνετε, συμβουλεύει ο δρ. Nikhil Bhayani.

 
Πηγή: ygeiamou.gr