20 Απριλίου, 2024

Βαθμολογία UEFA: Δύσκολες μέρες στα Κύπελλα Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού

Ανηφορικός θα είναι ο δρόμος για τις ελληνικές ομάδες τα επόμενα χρόνια στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός μπορεί να απέσπασε ισοπαλία (1-1) απ’ τη Φράιμπουργκ για την 5η αγωνιστική του Europa League αλλά έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης στην επόμενη φάση. Κάτι που σημαίνει ότι έρχονται δύσκολες μέρες για το ποδόσφαιρο της χώρας…

 Η Ελλάδα μετά και την ολοκλήρωση της έκτης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων (την ερχόμενη εβδομάδα) κατά την οποία ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τη Ναντ στο Γ. Καραϊσκάκης, θα μείνει οριστικά χωρίς ομάδα στα ευρωπαϊκά Κύπελλα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας παραμένει στην 20ή θέση της κατάταξης της UEFA και τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι το καλοκαίρι. Στο καλό σενάριο η Ελλάδα θα ανέβει 19η, ενώ κινδυνεύει να βρεθεί και πιο κάτω.

Τι σημαίνει το πλασάρισμα κάτω από την 18η θέση; Ότι εφόσον ισχύσουν τα σημερινά δεδομένα (εκκρεμούν οι ανακοινώσεις της UEFA) μόνο τέσσερις ομάδες από την Ελλάδα θα αγωνιστούν στην Ευρώπη τη σεζόν 2024-25: Ο πρωταθλητής στον δεύτερο προκριματικό του Champions League, ο Κυπελλούχος ή ο 2ος στον δεύτερο προκριματικό του Europa League και ο 3ος και 4ος στον δεύτερο προκριματικό του Conference League.

Με 5 ομάδες το 2023-24, άγνωστο αλλά δυσοίωνο το 202

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα σεζόν (2022-23) θα επηρεάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο απ’ τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο (2024-25). Κάτι που σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει εικόνα για τα δεδομένα που θα ισχύσουν. Η UEFA σχεδιάζει αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το 2024-25 ως προς τον τρόπο κατανομής των θέσεων αλλά ακόμα δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για τη σεζόν 2023-24 θα ισχύσουν τα ακόλουθα για την Ελλάδα που τερμάτισε 15η θέση την περασμένη σεζόν και θα βγάλει πέντε ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης:

Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

ethnos.