24 Απριλίου, 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αποκαλύψεις από ιερέα που δείπνησε μαζί της λίγο πριν από τον θάνατό της

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αισιόδοξη, θυμόταν τα παιδικά της χρόνια και μοιράστηκε την αγωνία της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έναν Σκωτσέζο κληρικό, με τον οποίον δείπνησε, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό της.

Ως συντονιστής της Γενικής Συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας, ο ιερομόναχος Δρ Iain Greenshields προσκλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για να κάνει μια λειτουργία στην τοπική ενοριακή εκκλησία στην οποία συνήθως η Ελισάβετ πήγαινε, όταν βρισκόταν στο Κάστρο Μπαλμόραλ. Αυτή την φορά, η Ελισάβετ δεν παρευρέθηκε στη λειτουργία, αλλά ο Greenshields προσκλήθηκε σε δείπνο με την μονάρχη, όσο ήταν στην ενορία.

«Φαινόταν αρκετά εύθραυστη στην αρχή, αλλά είναι 96 ετών φυσικά… ωστόσο όταν κάθισε και άρχισε να μιλάει ήξερες ότι βρισκόσουν παρουσία της βασίλισσας», είπε στο Reuters ο ιερωμένος και πρόσθεσε. “Πάντως είχε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να σε καθησυχάζει και να σε χαλαρώνει, κι ας ήσουν με την βασίλισσα. Ήξερε σε ποιον μιλούσε… και είχε μια εκπληκτικά καλή μνήμη για κάποιον της ηλικίας της. Θυμόταν τους σπουδαίους ανθρώπους που είχε συναντήσει, ένα άλογο που είχε κάποτε και την παιδική της ηλικία», είπε ο κληρικός.

“Λειτουργώ στο Dunfermline και η βασίλισσα θυμήθηκε ότι είχε ένα άλογο που ονομαζόταν Dunfermline πριν από πολλά χρόνια, νομίζω ότι ήταν σχεδόν πριν από 40 χρόνια… που είχε κερδίσει ορισμένους αγώνες για λογαριασμό της”, είπε ο Greenshields.

«Γύρισε στην εποχή που ήταν πολύ μικρή και έμενε στο Balmoral, και μίλησε πολύ θερμά για τον χρόνο της με τον πατέρα της και τη μητέρα της εκεί… Θυμάμαι τη ρώτησα πόσες χώρες είχε επισκεφτεί, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσες ήταν. Και τότε άρχισε να μιλά για το ευρύ φάσμα ανθρώπων που είχε γνωρίσει σε όλο τον κόσμο».

Ερωτηθείς για τη διάθεση της βασίλισσας κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους, στα οποία συμμετείχαν επίσης η πριγκίπισσα Άννα και άλλοι, ο Greenshields είπε: «Πολύ αισιόδοξη, πολύ αφοσιωμένη σε όλους, ρωτώντας τους πάντες πώς τα πάνε… και βεβαιωνόταν ότι όλοι είχαν τη φροντίδα που έπρεπε και ότι ήταν άνετα».

Η συζήτηση στράφηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μίλησε για το πόσο εκνευρισμένη ήταν για αυτό που συνέβαινε στην Ουκρανία», είπε ο Greenshields. «Προφανώς ήταν κάποιος που έζησε έναν πόλεμο στην Ευρώπη και τώρα έβλεπε πάλι έναν πόλεμο στην Ευρώπη, ε αυτό ήταν κάτι που την ανησυχούσε πολύ».

Ο Greenshields είπε ότι εξεπλάγη όταν άκουσε για τον θάνατο της βασίλισσας.  «Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε με την υγεία της και η ίδια φαινόταν, για την ηλικία της, να είναι γεμάτη ενέργεια και φαινόταν πολύ χαλαρή», είπε.

Πηγή: enikos.gr