26 Απριλίου, 2024

Ο Κάρολος ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Το αστρονομικό ποσό που θα κοστίσει ο θάνατος της βασίλισσας

Με 62 κανονιοβολισμούς από το Χάιντ Παρκ, αναγγέλθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νέο βασιλιά. Ο Κάρολος ο Γ΄είναι ο 62ος μονάρχης της χώρας.
Το πρωτόκολο τηρήθηκε ευλαβικά μέσα στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς κατά την επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά.

«Η βασιλεία της μητέρας μου δεν έχει προηγούμενο στη διάρκειά της και στην αφοσίωση της. Καθώς θρηνούμε, την ευχαριστούμε για την προσφορά της. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων καθώς και των μεγάλων ευθυνών που ανέλαβα», δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Για τους νέους τίτλους τους υπέγραψαν η βασιλική σύζυγός Καμίλα, ο διάδοχος του θρόνου Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ. Όμως ο Κάρολος ζήτησε επιτακτικά να απομακρυνθεί από το τραπέζι το μελανοδοχείο για να υπογράψει με την πένα που του έχουν χαρίσει οι γιοί του Γουίλιαμ και Χάρι.

Το ύφος του μπροστά στην κάμερα, σε απευθείας μετάδοση, προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τους επικριτές και θετικά σχόλια από τους υποστηρικτές του ότι με αυτή τη συμβολική κίνηση έδειξε πόσο εκτιμά το δώρο που του έκαναν τα παιδιά του…

Το τελετουργικό της ανακήρυξης του βασιλιά Καρόλου επαναλήφθηκε μπροστά στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη σημασία της οικονομικής καρδιάς της πρωτεύουσας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μπάντα της βασιλικής φρουράς του Μπάκιγχαμ εισέρχεται στο παλάτι παιανίζοντας, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την ανάληψη των καθηκόντων του για το νέο βασιλιά της χώρας, τον πρίγκιπα Κάρολο. Πριν από μερικά λεπτά, υπεγράφη το σχετικό διάταγμα που και τυπικά τον ορίζει ως διάδοχο του θρόνου.

Ο απεσταλμένος του MEGA Γιάννης Χαραμίδης και ο εικονολήπτης Αλέξης Πόνσε κατέγραψαν το κλίμα που επικρατεί έξω από το παλάτι όπου συνωστίζονται πλήθη για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα και να δουν έστω από μακριά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που περνούν τις πύλες.

Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του πλανήτη συρρέουν από το πρωί ξανά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου με λίγα λουλούδια να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Καρόλου που βγήκε χθες από τη λιμουζίνα του και βρέθηκε μαζί με τον κόσμο, ανταλλάσσοντας χειραψίες δεχόμενος συλλυπητήρια, ακόμα και ένα φιλί από μια θαυμάστριά του.

Η ίδια μιλώντας λίγο αργότερα στο CNN δήλωσε κατάπληκτη και πανευτυχής: «Τον είδα μπροστά μου και δεν το πίστευα. Τον ρώτησα αν μπορούσα να τον φιλήσω. Εκείνος απάντησε: Εντάξει, ναι. Οπότε τον άρπαξα. Και είμαι πολύ, πολύ, πολύ χαρούμενη και ευχαριστώ τον Θεό που κατάφερα να τον δω και να τον φιλήσω».

Το απόγευμα η πριγκίπισσα Άννα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας βγήκαν από το Μπάκιγχαμ, χαιρέτισαν τον κόσμο και είδαν από κοντά τα λουλούδια και τα σημειώματα που αφήνουν Βρετανοί και ξένοι τουρίστες στην περίφραξη του ανακτόρου.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα τελεστεί την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο αββαείο του Γουεστμίνστερ.
Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Κάστρο Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο την Κυριακή, πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τρίτη. Θα παραμείνει στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ από την Τετάρτη μέχρι το πρωί της κηδείας.

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Η εκλιπούσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο. Λεπτομέρειες για την κηδεία της 96χρονης βασίλισσας θα δημοσιοποιηθούν αργότερα.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει μια σειρά υποχρεώσεων – εκτός από τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του στη Σκωτία, θα πάει επίσης να συναντήσει πολιτικούς και πολιτειακούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.

Το αστρονομικό ποσό που θα κοστίσει στη Βρετανία ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε σχεδιάσει την κηδεία της μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, με την τελετή να αναμένεται να είναι μεγαλοπρεπή, καθώς θα παρευρεθεί πλήθος ξένων ηγετών.
Βαθιά επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν η κηδεία της να πραγματοποιηθεί στο αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η τελετή έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η επιλογή του αββαείου του Γουεστμίνστερ δεν ήταν τυχαία, καθώς μπορεί να χωρέσει περισσότερα από 2.000 άτομα, το οποίο εξυπηρετεί το πλήθος κόσμου που θα παρευρεθεί για να αποχαιρετήσει την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ακόμη, στον συγκεκριμένο χώρο η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Φίλιππο και είχε στεφθεί βασίλισσα.

Το κόστος της κηδείας της βασίλισσας αναμένεται να είναι αστρονομικό και σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται πως θα κοστίσει πάνω από έξι δισ. λίρες.

 

madata.gr