29 Μαΐου, 2022

Τζανάκης: Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα – Πρόβλεψη για έως 13.000 κρούσματα ημερησίως

Εκτίμηση για 12.000 έως 13.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

 Ο Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα που όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Αττική βράζει σημειώνοντας πως: Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα αποδίδοντας τη μεγάλη αύξηση στην μετάλλαξη Όμικρον.

Τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τις 100.000, ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε, δε, πως «η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι «τζούφια», δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι στο 50-60% των κρουσμάτων είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως εάν δεν είχαμε τη μετάλλαξη Όμικρον θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα, καθώς η Δέλτα βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης. 

 Μίλησε και για τα νέα μέτρα λέγοντας πως είναι στοχευμένα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία,  η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.

madata.gr