Μεγάλο μέρος των πολιτών ζει με τον φόβο των πλειστηριασμών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες της για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μίλησε για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στο Κοινωνία Ώρα MEGA.
Όπως ανέφερε η δικηγόρος: «Το πρόβλημα για την προστασία της περιουσίας ενός οφειλέτη – δανειολήπτη εξαρτάται από τη βούληση των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δάνεια, γιατί η πλειοψηφία των δάνειων έχουν πουληθεί και τα διαχειρίζονται οι εταιρείες πλέον, και φυσικά όσα ακόμα υπάρχουν στις τράπεζες. Μηχανισμοί υπάρχουν, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και οι συμφωνίες. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μία τεράστια απογοήτευση γιατί είτε οι τράπεζες είτε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων «μπλοκάρουν» τον εξωδικαστικό μηχανισμό χωρίς να αποδέχονται προτάσεις ή να ανεβάζουν αντι- προτάσεις στο σύστημα, και είε να απορρίπτουν το οποιοδήποτε αίτημα για ρύθμιση», ανέφερε αρχικά.
«Αυτό στηλιτεύτηκε και από τον ίδιο τον υπουργό τον κ. Σταϊκούρα καθώς δεν γίνονται ρυθμίσεις, δεν τις κάνουν, προτιμούν να πάρουν τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς και όχι να βρουν μία λύση. Ο δανειολήπτης θέλει να πληρώσει και δημιουργούνται προβλήματα. Μία νομοθετική παρέμβαση που θα μπορούσε να δώσει λύση, είναι να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα στο να μην μπλοκάρουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό», κατέληξε.
«Βροχή» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τις επόμενες ημέρες και έως τις 22 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί» 1.285 ακίνητα!
Το «παιχνίδι» των εισπρακτικών φτάνει μέχρι… Μύκονο
Η λίστα περιλαμβάνει από ημιτελή κτίσματα εντός αγροτεμαχίων ως και βιομηχανικούς χώρους και ξενοδοχειακές μονάδες με τίμημα που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αλλά και πολυτελείς κατοικίες σε πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας όπως η Βούλα ή κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος.
Το «παιχνίδι» όλο πάντως των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν γίνεται πλέον από τα τραπεζικά ιδρύματα όπως θα περίμενε κανείς: Αντίθετα, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι τράπεζες ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τις έχουν υποκαταστήσει εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων… ή αλλιώς εισπρακτικές!
Εξέλιξη βεβαίως που δεν είναι τυχαία, δηλαδή το να αρπάξουν τα ηνία των πλειστηριασμών από τις τράπεζες οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Και αυτό γιατί, μπορεί από το 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2021 τα «κόκκινα δάνεια» που είχαν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 110 δισ. ευρώ περιορίστηκαν δραστικότατα στα μόλις 18 δισ., όμως περί τα 100 δισ. απλά «μετακόμισαν» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις εισπρακτικές που είναι εκείνες που κάνουν πλέον το «παιχνίδι».
Έρχονται και πλειστηριασμοί για χρέη προς την Εφορία
Και αν καθημερινά βγαίνουν πλέον στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία για χρέη που έχουν περάσει σε εισπρακτικές, από φθινόπωρο σειρά παίρνουν και οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο και δη προς την Εφορία: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Κράτος θα επανεκκινήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου μετά τη διακοπή του καλοκαιριού, με ένα διαμέρισμα και δυο οικόπεδα στην Θεσσαλονίκη.
Το τέλος της «προστασίας» που είχε επιβάλει η πανδημία, οδηγεί την ΑΑΔΕ να ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου να «πιέσει» τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών αφορά κυρίως τους 8.827 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν χρέη στο Δημόσια τα οποία αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 113 δισ. των συνολικών οφειλών οι συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών, όχι μόνο χρωστά τα περισσότερα αλλά αύξησε τα χρέη της κατά 2,597 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι το φετινό Απρίλιο. Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να είναι οι πρώτοι που θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Ο καιρός την σήμερα Τρίτη 6/11/24
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 6 Νοεμβρίου
Πυροβολισμοί στην Κυψέλη: Επεισόδιο με έναν 39χρονο νεκρό – Τον σκότωσαν την ώρα που πάρκαρε