25 Απριλίου, 2024

Τουρκία και Συρία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα

Δραματική είναι η κατάσταση στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν σπεύσει στα σημεία που ο Εγκέλαδος άφησε το τραγικό αποτύπωμά του, προκειμένου να βοηθήσουν στην διάσωση ανθρώπων από τα χαλάσματα.

Χιλιάδες κτίρια, τα περισσότερα εξ αυτών πολυώροφα, έχουν καταρρεύσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, και τα συνεργεία παλεύουν προκειμένου να βρουν σημάδια ζωής.

Στις εικόνες που έρχονται από τα σημεία που έχει πλήξει ο σεισμός ραγίζουν καρδιές.

Οι μπουλντόζες προσπαθούν να αφαιρέσουν μπάζα από σημεία που έχουν προηγηθεί αναζητήσεις ζωντανών, ενώ σε άλλα, φαίνεται πως κάτι έχουν εντοπίσει οι πυροσβέστες και προσπαθούν να δουν εάν πρόκειται για ζωντανούς ανθρώπους.

Η περιοχή έχει να αντιμετωπίσει πολλούς μετασεισμούς, οι οποίοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο.

Κάθε μέρα ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 21.000, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Στη Συρία εκτυλίσσεται ανθρωπιστικό δράμα καθώς η περιοχές είναι αποκλεισμένες λόγω του εμφυλίου και μόνο χθες κατόπιν εντολής του Μπασάρ Αλ Άσαντ δόθηκε ένα πέρασμα και αυτό από την πλευρά της Τουρκίας μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια και όχι τρόφιμα.

Και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ εκμεταλλεύεται πολιτικά την τραγωδία καθώς τίποτα δεν περνάει χωρίς να ελεγχθεί από τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται πως, το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας το κατέχουν οι Κούρδοι – «οι αντάρτες» – και το βορειοδυτικό ο Άσαντ.

madata.gr