24 Απριλίου, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Ίχνη ζωής στα χαλάσματα – Οι δραματικές διασώσεις και η σοκαριστική πρόβλεψη

Οι διασώστες ανασύρουν επιζώντες την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 17.500 μετά από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία & Συρία – Oργισμένες αντιδράσεις πολιτών, ζητούν να υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την τραγωδία.

Συγκίνηση και απεριόριστη ευγνωμοσύνη στους διασώστες. Η μικρή Ελένη βγαίνει ζωντανή μέσα από τα συντρίμμια του σπιτιού της στην πόλη Χατάι, 68 ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς. Μόνο χαμόγελα και ευχαριστίες στον Θεό. Η μικρούλα τα κατάφερε.

Πυροσβέστες από την Αττάλεια επιχειρούν στην περιοχή Καχραμανμαράς. Ένα αγόρι είναι 64 ώρες παγιδευμένο στα συντρίμμια.

Οι δισώστες λυγίζουν κοιτώντας τα λόγια που είχε γράψει στον γκρεμισμένο τοίχο του σπιτιού του. Ο Ντογκάν, το εγκλωβισμένο αγόρι, έχει γράψει «μη χάνετε την ελπίδα σας».

Δύναμη ψυχής
Ένας άλλος άνδρας, ο πατέρας του μικρού Κεβσέρ, που είναι παγιδευμένος κάτω από τόνους τσιμέντο, του μιλά συνεχώς και προσπαθεί να του δώσει κουράγιο.

«Ακούω τη φωνή σου, Εντάξει; Κεβσέρ, θα σε βγάλουμε, μην ανησυχείς».

Η φωνή του παιδιού μέσα από τα συντρίμμια συγκλονίζει. Καλεί τον πατέρα του, του ζητά να τον βοηθήσει.

«Θα σε φιλήσω σε 3 λεπτά παιδί μου. Είσαι μεγάλος άνδρας. Ξέρεις ότι έχω έναν γιο σαν εσένα; Μη φοβάσαι. Θα σε βγάλω από εκεί», λένε οι διασώστες.

Οι διασώστες πλησιάζουν, θέλουν να ακούν τη φωνή του συνεχώς. Πρέπει να διατηρήσει τις αισθήσεις του, πρέπει να φανεί δυνατός.

Με μια μικρή κουβέρτα, ανάμεσα στις πλάκες, οι διασώστες σέρνουν ένα ακόμη μικρό παιδί για να καταφέρουν τελικά να το βγάλουν στην επιφάνεια.

«Προσέξτε παιδιά. Ετοιμάστε την κουβέρτα. Δόξα τω Θεώ».

Δυο γυναίκες και ένα παιδί παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα κτίριο επί 50 ώρες ωώσπου να καταφέρουν οι διασώστες να τους προσεγγίσουν και να τους ανασύρουν ζωντανούς.

«Ήρθαμε. Είμαστε ήδη εδώ. Ήρθαμε από το Τσεκμεκόι για να σε σώσουμε».

Το θαύμα της διάσωσης
Μόλις τεσσάρων μηνών είναι ένα άλλο μωρό. Οι διασώστες το κρατούν σαν θησαυρό στα χέρια τους. Κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν μετά από ατέλειωτες ώρες προσπαθειών, μέσα από τα συντρίμμια κτιρίου στο Γκαζιαντέπ.

Τρεις μέρες χρειάστηκαν για να απεγκλωβιστεί ένα άλλο μωράκι, μόλις 2 μηνών.

Ο Κοπούκ, ο σκύλος που βοηθά στην ανεύρεση εγκλωβισμένων στην πόλη Μαλτάια, μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει τέσσερα άτομα, με τους διασώστες να τον ευγνωμονούν.

«Μας βοήθησε να βρούμε 4 άτομα μετά από 77 ώρες. Βρίσκονταν 4 ορόφους κάτω. Ο σκύλος μάς χάρισε ένα θαύμα. Μας βοήθησε να τους βρούμε, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με τα δευτερόλεπτα».

Είναι η ελπίδα που ξεπηδά μέσα από τα συντρίμμια. Η μάχη με τον χρόνο και η δύναμη ψυχής των διασωστών που καταφέρνουν να διαψεύδουν τους ψυχρούς αριθμούς και τις εκτιμήσεις, κάθε φορά που ανασύρουν κάποιον ζωντανό.

Πάνω από 17.500 οι νεκροί από τους σεισμούς – Εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι λόγω των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ περιορίζονται οι ελπίδες να βρεθούν πολλοί επιζώντες ακόμα στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας ξεπέρασε τους 17.500 στις δύο χώρες.

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.

«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.

Σοκαριστική πρόβλεψη για σχεδόν 200.000 εγκλωβισμένους

Την ίδια ώρα, ανατριχίλα προκαλεί η πρόβλεψη του Τούρκου σεισμολόγου, Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν, ο οποίος υπολογίζει πως περίπου 200.000 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια του φονικού σεισμού.

Ο σεισμολόγος κατέληξε σε αυτό το νούμερο, κάνοντας μία χονδρική εκτίμηση ότι τα 6.000 κτίρια που κατέρρευσαν είχαν κατά μέσο όρο 4 ορόφους με 8 διαμερίσματα το καθένα στα οποία ζούσε τουλάχιστον ένα άτομο.

madata.gr