19 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού Υπουργού Άμυνας – Ποιος είναι ο λόγος

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, επειδή η Σουηδία επέτρεψε αντιτουρκική διαδήλωση στη Στοκχόλμη.

«Η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η επίσκεψη του Γιόνσον είχε στόχο να πείσει την Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι συζήτησε το θέμα της διαδήλωσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαβίβασε την αντίδρασή του στον Σουηδό ομόλογό του στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Η άδεια που έδωσαν οι Σουηδοί τον Παλουντάν που εξόργισε την Τουρκία

Οι σουηδικές αρχές έχουν δώσει άδεια στον ακροδεξιό Σουηδό Ράσμους Παλουντάν να οργανώσει σήμερα συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη, στη διάρκειά της οποίας σκοπεύει «να κάψει το κοράνι».

Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Χθες Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σουηδό πρεσβευτή ότι η χορήγηση άδειας σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία που πρόκειται να γίνει επίσης σήμερα από μια ομάδα «συμπαθούντων» προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνιστά παραβίαση των διμερών συμφωνιών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

Τουρκία: «Δεν είμαστε σε θέση να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

«Δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο (προς επικύρωση) στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα» τόνισε σήμερα ο Καλίν, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απορρίψουν τον νόμο.

πηγή: thestandard.gr