19 Μαρτίου, 2024

Εξαιρετικά επικίνδυνη η ανάσα του δράκου: Παιδιά τραυματίζονται τρώγοντας ζαχαρωτά με υγρό άζωτο

Περισσότερα από 20 παιδιά έχουν τραυματιστεί στην Ινδονησία αφού έφαγαν ένα σνακ με υγρό άζωτο, γνωστό ως «ανάσα του δράκου», που έχει γίνει viral στο TikTok.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση υγρού αζώτου σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση αφού ορισμένα παιδιά έπαθαν εγκαύματα στο στομάχι και τροφική δηλητηρίαση ενώ έτρωγαν chiki ngebul ή chikibulis. Πρόκειται για ζαχαρωτά που καλύπτονται από ένα σύννεφο υγρού αζώτου, αναφέρει η Guardian. 

Το υγρό άζωτο κάνει το σνακ να φαίνεται σαν να βγαίνει καπνός, αλλά αν καταναλωθεί πριν εξατμιστεί το υγρό άζωτο, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν εντερικά εγκαύματα και διατρήσεις, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, σύμφωνα με τον δρ Ντίκι Μπούντιμαν, Ινδονήσιο γιατρό και ερευνητή για την παγκόσμια ασφάλειας της υγείας στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ.

Τα εγκαύματα δέρματος και οι σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες είναι επίσης πιθανοί κίνδυνοι, είπε με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας.

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά το υπουργείο δήλωσε ότι περίπου 25 παιδιά έχουν τραυματιστεί, ενώ δύο έχουν νοσηλευτεί. Ωστόσο, εκτιμάται πως ο αριθμός των παιδιών που έχουν προσβληθεί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το υπουργείο ζήτησε από τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες να εποπτεύουν τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν υγρό άζωτο, ενημερώνοντάς τα παράλληλα για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να το απολαύσουν με ασφάλεια.

Τα κινητά σημεία πώλησης τροφίμων καλούνται να μην πωλούν τέτοια σνακ. Έχει επίσης ζητήσει από τα σχολεία να εκπαιδεύσουν τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους.

Στο TikTok, δεκάδες βίντεο, συνοδευόμενα από μουσική, δείχνουν εφήβους και μικρά παιδιά με έλικες καπνού να βγαίνουν από το στόμα τους καθώς τρώνε τα chiki ngebul.

Παρόλο που το σνακ υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται συνήθως στα τρόφιμα, τέτοια σνακ είναι πλέον πιο εύκολα προσβάσιμα σήμερα.

Συχνά πωλούνται από πλανόδιους πωλητές οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά το υγρό άζωτο, ενώ τα παιδιά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους του, λέει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας .

«Για ορισμένους εφήβους, η εμπειρία των επικίνδυνων πραγμάτων δημιουργεί μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Είναι πρόθυμοι να το δοκιμάσουν. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πράγμα», τόνισε ο ίδιος.

ethnos.