Τριτοκοσμικές συνθήκες διαμονής καταγγέλλουν εργαζόμενοι του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίοι επιλέγουν νησιά και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για να δουλέψουν σε εποχική βάση και δεν βρίσκουν ούτε τα στοιχειώδη που απαιτούνται για την καθημερινότητά τους.
Η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων είναι παλιές με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μην έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας των εργαζομένων τους εντός των χώρων των μονάδων. Η δυσκολία εξεύρεσης καταλυμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι και γι’ αυτό αρκετές φορές μέχρι να βρουν «στέγη» αναγκάζονται να μένουν τις πρώτες ημέρες ακόμη και στις παραλίες και όχι μόν
Όπως τονίζει στο enikos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου «κατά καιρούς έχουμε καταγγελίες από εργαζομένους που αναγκάζονται να κοιμούνται στις ξαπλώστρες που υπάρχουν στις πισίνες ή στα γυμναστήρια των ξενοδοχείων επειδή δεν βρίσκουν κατάλυμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και όταν βρίσκουν καταλύματα «πρόκειται για «τρύπες» μόλις 15- 20 τ.μ. όπου στοιβάζονται 3 με 4 άτομα, ακόμη και διαφορετικού φύλου. Υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για δωμάτια που δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές διευκολύνσεις, όπως κλιματισμό ή ζεστό νερό στο μπάνιο. Η κατάσταση είναι τραγική. Και σίγουρα αυτές οι άσχημες συνθήκες παίζουν τον δικό τους ρόλο στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα του τουρισμού».
Όπως εξήγησε ο κ. Χότζογλου «υπάρχει ένας σημαντικός όρος στις συμβάσεις βάσει των οποίων ο εργοδότης οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες της σίτισης και της στέγασης των εποχικών υπαλλήλων του, όμως, ορισμένοι όχι μόνο δεν το κάνουν πράξη αλλά προτρέπουν τους εργαζομένους να τα καλύψουν μόνοι τους, ξοδεύοντας από την… τσέπη τους. Φανταστείτε ότι όταν ο μέσος μισθός υπαλλήλου (μαζί με προσαυξήσεις και επιδόματα) ανέρχεται σε 1.200 – 1.300 ευρώ, ο εργαζόμενος όχι μόνο επιβαρύνεται, αλλά μπαίνει και… μέσα».
Τα συγκεκριμένα προβλήματα εντοπίζονται σύμφωνα με τον ίδιο, κυρίως σε Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο και σε άλλους προορισμούς.
Εξαντλητικά ωράρια εργασίας
Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης περιέγραψε έναν εργασιακό μεσαίωνα στον κλάδο και έκανε λόγο για εξαντλητικά ωράρια καθώς εργοδότες απασχολούν εργαζομένους περισσότερες από 9-10 ώρες υπό το καθεστώς εξαήμερης απασχόλησης.
Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι «δυστυχώς κάποιοι δεν δηλώνουν την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων τους, αλλά ούτε και την υπερεργασία που δικαιούνται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία».
Ο κ. Γιώργος Χότζογλου τόνισε στο enikos.gr ότι «9-10 ώρες εργασίας είναι το θετικό σενάριο. Η εντατικοποίηση χτυπά «κόκκινο» λόγω της έλλειψης προσωπικού». Ο κ. Χότζογλου έδωσε και ένα παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο πεντάστερο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο απασχολούσε έναν σερβιτόρο για 55 πελάτες ή σε άλλη περίπτωση «φόρτωσαν» σε καμαριέρα και το να τρίβει τα πλακάκια στην πισίνα ώστε να είναι έτοιμη για να την γεμίσουν με νερό».
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Π.Ε. Ηρακλείου: Ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί τη φετινή ελαιοκομική περίοδο
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι ο σχεδιασμός μιας πολιτικής που να μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού και να προσαρμόζεται άμεσα σε αυτές
Μητσοτάκης από Ναύπλιο: Μειώνουμε 12 φόρους το 2025, δίνουμε €2,1 δισ. για ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας