30 Ιουνίου, 2024

Το καλύτερο βότανο για τον στομαχόπονο, τη ναυτία και τη δυσπεψία

Είτε υποφέρετε από πόνους στο στομάχι, ναυτία, είτε ακόμα και από δυσπεψία οι ειδικοί σας έχουν τη λύση. Μία κορυφαία διαιτολόγος για την υγεία του εντέρου μοιράζεται το Νο 1 βότανο για να προσθέσετε στη διατροφή σας εάν ενδιαφέρεστε για την υγεία του εντέρου σας.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εντέρου

Αισθάνεστε άρρωστοι, κουρασμένοι, ευερέθιστοι, ή κυκλοθυμικοί; Τότε ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στην υγεία του εντέρου σας. Η τροφοδοσία του μικροβιώματός σας στο έπακρο είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη σωματική σας ευεξία, αλλά και για την ψυχική σας υγεία.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει τον άμεσο αντίκτυπο του εντέρου τόσο στην υγεία όσο και στην εμφάνιση ασθενειών, υποδηλώνοντας ότι ένα υγιές μικροβίωμα παίζει ρόλο ακόμη και στη μακροζωία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τείνουν να ζουν περισσότερο καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες και ως αποτέλεσμα, έχουν μικροβιώματα που μοιάζουν με αυτά των πολύ νεότερων ανθρώπων.

Το Νο 1 βότανο για την υγεία του εντέρου

Είναι η μέντα! Αλλά, γιατί ακριβώς αυτή η δημοφιλής γεύση της μέντας επιδρά τόσο ουσιαστικά όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου; Η μέντα έχει ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ενώ κάνει πιο ήπιες τις κράμπες στο στομάχι και μπορεί να σκοτώσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, λέει η Jessie Wong, RDN, διαιτολόγος για την υγεία του εντέρου και ιδρύτρια της Poopedia.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει βρει ότι το έλαιο μέντας, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας σε άτομα που έχουν IBS, καθώς και στην καταστολή της δυσπεψίας. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές στη χρήση για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. «Οι αντισπασμωδικές ιδιότητες της μέντας βοηθούν στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα, ενώ τα αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά της αποτελέσματα προάγουν ένα ισορροπημένο περιβάλλον στο έντερο», λέει η Wong.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στην έρευνα δεν είναι οι ίδιες που θα χρησιμοποιούσαμε στην κουζίνα του σπιτιού μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περιμένετε ένα φύλλο μέντας να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το IBS κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, η κατανάλωση τσαγιού μέντας έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι και τη ναυτία. Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο δυνατό, όπως το έλαιο μέντας, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για εσάς.

Η μέντα είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά δεν είναι το μόνο βότανο που είναι καλό για το γαστρεντερικό σύστημα. «Άλλα βότανα όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και ο μάραθος προσφέρουν επίσης σημαντικά οφέλη. Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση, ενσωματώνοντας μια ποικιλία από βότανα και τρόφιμα για να υποστηρίξουμε τη συνολική υγεία του εντέρου», καταλήγει η Wong.

Πηγή: healthstat.gr