19 Ιουνίου, 2024

Το εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, σύμφωνα με έρευνα

Υπάρχει κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε αυτό το ρόφημα. Ήδη γνωρίζετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο συκώτι σας.

Λιπώδης νόσος του ήπατος: Τα ανεπαίσθητα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Τώρα, μια έρευνα συνδέει ένα άλλο ρόφημα, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές για τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία, με πιθανή ηπατική βλάβη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερες από 200 περιπτώσεις οξείας ηπατικής βλάβης έχουν συνδεθεί με ένα συστατικό σε αυτό το ρόφημα που θεωρείται γενικά ως εξαιρετικά υγιεινό. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2022 αλλά μόλις τώρα κερδίζει έδαφος, συνδέει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με βλάβη στο συκώτι.

Συγκλονίζει η 23χρονη που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος με δότη τον πατέρα της – «Η καθημερινότητά μου έχει επανέλθει»

Το εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι

Το πράσινο τσάι από μόνο του πιθανότατα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ήπατός σας. Η ίδια η μελέτη σημειώνει ότι το πραγματικό πράσινο τσάι σπάνια προκαλεί προβλήματα σε άτομα που είναι γενικά υγιή, αλλά το συμπυκνωμένο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού – που συχνά βρίσκεται σε μη ρυθμιζόμενα φυτικά συμπληρώματα και χάπια διατροφής – μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα, με ορισμένα να απαιτούν ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.

«Τα τυπικά παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τοξικότητα στο συκώτι», λέει ο Dr. David Kim, MD, ηπατολόγος και γαστρεντερολόγος στην GI Alliance στο Arlington Heights, Illinois. «Η ηπατική βλάβη έχει συσχετιστεί πιο συχνά με τη λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού (GTE), το οποίο περιέχει υψηλότερες δόσεις EGCG».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο βασικός ασθενής στη μελέτη έλαβε ενδοφλέβια χορήγηση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, κάτι αρκετά ακραίο.

«Ο ασθενής στη μελέτη έλαβε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενδοφλέβια. Αυτή είναι μια συμπυκνωμένη μορφή των βιολογικά δραστικών ενώσεων στο πράσινο τσάι», επισημαίνει ο Dr. David D. Clarke, MD, γαστρεντερολόγος και πρόεδρος της Psychophysiologic Disorders Association. «Ένας μεγάλος αριθμός αναφορών για ηπατική βλάβη σχετίζεται με την λήψη GTE από το στόμα σε μορφή κάψουλας.

Και η μορφή κάψουλας και η ενδοφλέβια μορφή του GTE οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δυνητικά τοξικών ενώσεων που φτάνουν στο συκώτι από ό,τι θα συνέβαινε με το συνηθισμένο πράσινο τσάι. Υπήρξαν μερικοί άνθρωποι που υπέστησαν ηπατική τοξικότητα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, αλλά φαίνεται να έπαιρναν μεγάλες ποσότητες».

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατικής βλάβης από το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά στο συκώτι. Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε βλάβη στο συκώτι από υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού, κατεχινών ή εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και να συγχέονται εύκολα με άλλα ιατρικά προβλήματα, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία.

Συμπτώματα ζημιάς στο συκώτι από το πράσινο τσάι:

  • Κοιλιακό άλγος: Ο πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι ένδειξη πολλών πραγμάτων, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει προβλήματα στο συκώτι.
  • Κούραση: Η συνεχής κόπωση χωρίς προφανή λόγο μπορεί να είναι σημάδι βλάβης στο συκώτι.
  • Ίκτερος: Ο ίκτερος, ο οποίος προκαλεί κιτρινοπή χροιά στο δέρμα και στα μάτια, είναι ένα σοβαρό σημάδι βλάβης στο συκώτι και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
  • Απώλεια όρεξης: Η ξαφνική απώλεια όρεξης μπορεί να σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στο συκώτι.
  • Ναυτία: Η επίμονη ναυτία μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής νόσου.
  • Εμετός: Ο επαναλαμβανόμενος εμετός μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερα προβλήματα στο συκώτι.

Ο Dr. Clarke επισημαίνει ότι η ήπια βλάβη στο συκώτι συνήθως ξεκινά με απώλεια όρεξης και κόπωση, ενώ η πιο οξεία ή σοβαρή βλάβη στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα. Εάν παρατηρήσετε ποτέ ίκτερο, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

Πότε είναι υπερβολική η κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Γενικά, εάν είστε υγιείς, θα πρέπει να πιείτε πολύ πράσινο τσάι για να δημιουργηθεί πρόβλημα. «Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων διαπίστωσε ότι δόσεις μεγαλύτερες από 800 mg EGCG (Epigallocatechin-3-gallate, μία από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού) ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν τοξικότητα στο συκώτι», σημειώνει ο Dr. Kim. «Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα φλιτζάνι τσάι πράσινου τσαγιού συνήθως περιέχει 100 έως 300 mg EGCG».

«Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν οριστική απάντηση και φαίνεται επίσης να υπάρχει σημαντική διακύμανση μεταξύ των ανθρώπων στην ευαισθησία τους στη βλάβη του ήπατος από το πράσινο τσάι», επισημαίνει ο Dr. Clarke. «Αλλά διαθέσιμες αναφορές υποδηλώνουν ότι πρέπει να καταναλωθούν πολύ μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες ποσότητες (οι συνηθισμένες θα ήταν ένα έως τέσσερα φλιτζάνια) πριν υπάρξει κίνδυνος τοξικότητας στο συκώτι». Επομένως, εάν είστε κατά τα άλλα υγιείς και δεν έχετε προδιάθεση για ηπατικά προβλήματα, είστε πιθανώς ασφαλείς.

Θεραπεύεται η ηπατική βλάβη από το πράσινο τσάι;

Τα καλά νέα, πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατικής βλάβης που αναφέρθηκαν προέρχονταν από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όχι από την κατανάλωση κανονικού πράσινου τσαγιού, είναι πως η βλάβη στο συκώτι συνήθως είναι αναστρέψιμη, ειδικά εάν λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα. «Το συκώτι έχει αξιοσημείωτες αναγεννητικές ιδιότητες, επομένως συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως», λέει ο Dr. Clarke. «Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, η βλάβη απαιτεί επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος για να σωθεί η ζωή του ασθενούς».

Ο Dr. Kim συμφωνεί, προσθέτοντας: «Οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατικής τοξικότητας υποχωρούν από μόνες τους ή με τη χορήγηση ακετυλοκυστεΐνης».

Πρέπει να αποφύγω εντελώς το πράσινο τσάι;

Εάν ανησυχείτε τόσο πολύ για το συκώτι σας και θα σας ηρεμούσε η αποχή, μπορείτε να το κάνετε. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Dr. Kim, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. «Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με τον παραδοσιακό τρόπο, ως ρόφημα, έχει συνδεθεί μόνο σπάνια με ηπατική βλάβη», συμβουλεύει. «Ο πιο κοινός συσχετισμός με ηπατική τοξικότητα παρατηρείται όταν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (GTE) λαμβάνεται σε μορφή χαπιού ή σκόνης για την απώλεια βάρους».

Πόσο Σπάνια; Πολύ σπάνια, σύμφωνα με τον Dr. Clarke: «Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά πράσινο τσάι, με αναφερόμενες μόνο 5 έως 8 περιπτώσεις τοξικότητας ετησίως και οι περισσότερες από αυτές προκλήθηκαν από GTE».

Πηγή: enikos.gr