28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Τι αλλάζει, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ταράζει τα νερά στην Κουμουνδούρου η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στη μάχη για την ηγεσία, αλλά γεννά και ερωτηματικά.

Η υποψηφιότητα ανακοινώνεται το βράδυ σήμερα από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά και τον τάφο των Βενιζέλων, τη στιγμή που όλοι αναρωτιούνται τόσο πώς προέκυψε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, όσο και τι ανακατατάξεις θα φέρει στον έως τώρα συσχετισμό δυνάμεων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Η υποψηφιότητα έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, δίνοντας νέο ενδιαφέρον σε μια διαδικασία που έμοιαζε να έχει τελματώσει, ενώ προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στον κομματικό μηχανισμό.

Το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης στηρίζει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει πως τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, με το άλλοτε «προεδρικό μπλοκ» να διασπάται για δεύτερη φορά μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα!

Στελέχη της τάσης κάνουν λόγο για «εκδίκηση» Πολάκη στον Παππά που ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία δεν άφησε περιθώριο να καταθέσει τη δική του ο «αψύς Σφακιανός», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποια θα είναι τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα υπογράψουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη, επίσης:

– Αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό όσων πάνε να ψηφίσουν για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο γιατί με τη νέα υποψηφιότητα αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί ένα μέρος των ψηφοφόρων θα συμμετάσχει στη διαδικασία προκειμένου να στηρίξει τον ίδιο τον Στ, Κασσελάκη και που χωρίς τη δική του συμμετοχή δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες!

-Με την υποψηφιότητα Κασσελάκη αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε εκλογή αρχηγού από τον πρώτο γύρο, από την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Το φαβορί για την ηγεσία, όπως παραδέχονται στελέχη όλων των υποψηφίων, παραμένει το ίδιο, όμως ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα θα αναδειχθεί στο δεύτερο γύρο, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

-Με τη νέα υποψηφιότητα μειώνονται αισθητά, σχεδόν εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να καταθέσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξέταζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό.

-Εντύπωση προκάλεσε πώς μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού αντέδρασε σχεδόν εχθρικά στην υποψηφιότητα, κρατώντας μια ιδιαίτερα αμυντική στάση γεγονός που καταδεικνύει την αρνητικότητα απέναντι σε ότι δεν ελέγχει!

Τα προβλήματα
Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο, αντιμετωπίζει και ουκ ολίγα προβλήματα:

-Μπορεί να υπάρχει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια ολόκληρη τετραετία πρόεδρος που δεν θα είναι (και δεν ήταν ποτέ) βουλευτής;

-Πώς θα εξηγηθούν οι παλαιότερες δηλώσεις του, το 2016, ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ;

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, η υποψηφιότητα Κασσελάκη καθιστά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιο ενδιαφέρουσες!

.ieidiseis.