Αύξηση στην σύνταξή τους έως και 6% θα δουν από 1/1/2023 περίπου 1,4 εκατ. δικαιούχοι όλων των Ταμείων.
Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν κάποια αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο topontiki.gr το ακριβές ύψος της αύξησης θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό (6,3% η εκτίμηση της Κομισιόν για το τέλος του έτους) και τον ρυθμό ανάπτυξης (3,5%), αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η αύξηση που θα δοθεί θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5%-6% μεσοσταθμικά.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, ενώ έγιναν δραματικές περικοπές στα χρόνια που ακολούθησαν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.
Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1/1/2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί κατά 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι της τάξεως του 4,5% (2%+2,5%). Ωστόσο, δεδομένης της φετινής συγκυρίας όπου ο πληθωρισμός καλπάζει (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 7,2%-7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες), οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που να φτάνουν το 6%.
Κόφτης η προσωπική διαφορά
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσωπική διαφορά θα περιορίσει τους τελικούς δικαιούχους. Το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα κρίνει εάν οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές ή λογιστικές. Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό άνω του 40%, που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, οι συνταξιούχοι θα τύχουν μόνο λογιστικής αύξησης.
Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους είναι τέτοια η προσωπική διαφορά που έχει δημιουργηθεί, ώστε μια αύξηση της τάξεως του 5% δεν αρκεί για τον μηδενισμό της. Απλώς θα προκύψει περιορισμός του ποσού που λογίζεται ως προσωπική διαφορά, δηλαδή θα προκύψει πραγματική αύξηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αναφερθεί πρόσφατα στο ξεπάγωμα των συντάξεων και την αύξησή τους από την Πρωτοχρονιά του 2023, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος της αύξησης θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο που θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού.
«Πρόκειται για προβλέψεις της νομοθεσίας οι οποίες και θα τηρηθούν», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πατουλίδου για Τζιτζικώστα: Μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας – Καλή και αποτελεσματική θητεία
ΕΕΘ – Θ. Πανταλέων: Θα υποβάλλουμε ένσταση – Ο αποκλεισμός δύο συνδυασμών οδηγεί σε ελεγχόμενα αποτελέσματα
Οι μπαμπάδες με κόρες ζουν περισσότερα χρόνια