28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει ο πρωθυπουργός

Για την κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στην σύνοδο Κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.  
Τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφώνουν την ανησυχία της κυβέρνησης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται με την στάση του να προκαλέσει τελικά επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει την στάση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις τόσο σε φραστικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, αφού όπως είναι γνωστό η Άγκυρα απειλεί να προχωρήσει είτε σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, είτε σε γεωτρήσεις στις περιοχές που ερευνήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελόριζου, προκειμένου να επαναφέρει τις αξιώσεις της στη βάση του «Τούρκο-Λιβυκού Συμφώνου».

Το δυσοίωνο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στρέψει την προσοχή σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου που όπως είναι γνωστό θέτει ως αίτημα ότι θα  πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι η πιθανότητα να επιλέξει ο Ερντογάν να κλιμακώσει την επιθετικότητα, επιχειρώντας να παρενοχλήσει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα. Σε μία τέτοια εξέλιξη, η Αθήνα  θα πρέπει ν’ απαντήσει με ότι σημαίνει αυτό.

 
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση εμφανίζεται να μη έχει μεγάλες προσδοκίες σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ηγέτες αναμένεται να βάλουν το θέμα προς συζήτηση στην σύνοδο όλα δείχνουν ότι και πάλι θα υπάρξει αναβολή των αποφάσεων.

Άλλωστε εδώ και κάποιες μέρες, έχει γίνει γνωστό ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών επιθυμούν να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση σε αυτή την Σύνοδο, αλλά στην επόμενη στα τέλη Ιουνίου, αφήνοντας έτσι σε εκκρεμότητα το ενδεχόμενο της οικονομικής ενίσχυσης των λαών της Ευρώπης. 

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε κοινή  γραμμή με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του Νότου, θα ζητήσει για μία ακόμη φορά να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ θα επαναλάβει την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη διεθνή χονδρική αγορά, σημειώνοντας ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

 
Σήμερα οι ηγέτες των 27 Χωρών-Μελών της ΕΕ θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της προτάσεως της ΕΕ για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 300 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για την εισαγωγή μεγαλύτερου όγκου φυσικού αερίου από εναλλακτικές αγορές, για ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και εντατικοποίηση των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και νοικοκυριά.

madata.gr