20 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα. Νέες απειλές. Μήνυμα στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ

Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτεί πλέον συστηματικά η Τουρκία, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει εμμονή με την Τουρκία.

«Κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε ‘Τουρκία’ και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας ‘Τουρκία’», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που υιοθετούν προκλητική ρητορική, ενώ δεν παρέλειψε και να τους… συμβουλεύσει: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε, παράλληλα, πως «η Τουρκία ελπίζει σε διάλογο και ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν», επιλέγοντας να ξεχάσει την ατάκα του αρχηγού του, Ερντογάν, «Μητσοτάκης γιοκ», με την οποία απέκλεισε κάθε συνομιλία με την Αθήνα.

Στη συνέχεια, επανέλαβε και εκείνος το γνωστό τροπάρι ότι η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, τονίζοντας: «Απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Και προσέθεσε πως η Άγκυρα αναμένει «να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, να γίνει διάλογος, με εκπλήρωση των υποσχέσεων και τήρηση των συμφωνιών. Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις, κάνοντας επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα πιο κοντινά στην Τουρκία νησιά, ανάμεσα σε χιλιάδες νησιά, με τελετές, δράσεις και ομιλίες».

Την προκλητική της συμπεριφορά συνεχίζει η Τουρκία, παραβιάζοντας το ελληνικό FIR.
Μόνο σήμερα και μέχρι το μεσημέρι, είχαμε συνολικά 11 αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεχίζοντας έτσι το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας.

Τα ζεύγη των τουρκικών μαχητικών παραβίασαν το FIR Αθηνών στο ανατολικό Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν μπροστά τους, προχωρώντας στην προβλεπόμενη αναγνώριση και αναχαίτιση, ωστόσο εκτιμάται ότι τα τουρκικά F-16 θα επιστρέψουν εκ νέου.

Τα τουρκικά μαχητικά μαζί με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση που οι Τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων πιλότων η αναχαίτηση οδήγησε σε αερομαχία.

Σε αυτό το κλίμα, η Άγκυρα με αντιΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα, απάντησε στην ελληνική ΝΟΤΑΜ που δέσμευε περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Καρπάθου για τις 14 του μήνα για άσκηση χωρίς πυρά.

Επικοινωνιακή φιέστα Ερντογάν μετά την αποβατική άσκηση

Ανάχωμα διεθνούς αλληλεγγύης ορθώνει η Αθήνα μπροστά στο ντελίριο της τουρκικής επιθετικότητας.
Το φινάλε της αποβατικής τουρκικής άσκησης «Εφές» απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου έδωσε την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου.

Ντυμένος επιχειρησιακά με στολή, καπέλο και τζάκετ ο Τούρκος πρόεδρος ξεσπάθωσε κατά της Ελλάδας με την γνωστή πολεμική του ρητορική.

Πόλος σταθερότητας η Ελλάδα
Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή την κλιμακούμενη τουρκική ρητορική και διαμηνύει πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Απειλές και στα ελληνικά
Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε την ελληνική γλώσσα για να επιτεθεί προς την Ελλάδα και από το διαδίκτυο. Με ένα μπαράζ προκλητικών αναρτήσεων αναφέρθηκε ξανά στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών εκτοξεύοντας απειλές.

«Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος» έγραψε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η υπομονή του εξαντλείται με τις κινήσεις της Αθήνας και προειδοποίησε ότι η απάντηση της Άγκυρας θα είναι σκληρή.

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» συμπλήρωσε.

Δεν θα κάνουμε πίσω στο εκφοβισμό και στην επίδειξη στρατιωτικής ισχύος ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, μέσω άρθρου του στο Politico.

«Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της μνησικακίας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν πως μπορούν να συνθλίψουν το ανθρώπινο πνεύμα, με τον εκφοβισμό και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό εντός του οποίου θα βρουν χώρο να λειτουργήσουν τέτοιοι παράγοντες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Politico.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πιστά στην γραμμή Ερντογάν συνεχίζουν με επιθετικούς τόνους την προπαγάνδα τους κατά των ελληνικών θέσεων.

«Αν προσέξετε υπάρχει μια δυσεύρετη συγκυρία για την Ελλάδα. Και επωφελούμενοι από αυτή την συγκυρία, νομίζοντας ότι έχει πάρει στο πλευρό της και μια υπερδύναμη όπως Ηνωμένες Πολιτείες, παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας» υποστήριξαν.

Έρευνα για τις διαρροές
Μιλώντας στα ΝΕΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα γίνει εκτεταμένη έρευνα για τις στρατιωτικές διαρροές των τελευταίων ημερών και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση.

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι απλώς περίπλοκο ,έχει γίνει πλέον ρευστό και επικίνδυνο. Απαιτούνται όλη μας η συγκέντρωση, όλες μας οι δυνάμεις για να είμαστε έτοιμοι, αξιόμαχοι και αποτρεπτικοί» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα για τις διαρροές από φλύαρα στελέχη του στρατεύματος θα αντιμετωπιστούν με τους αυστηρότερους όρους του στρατιωτικού ποινικού κώδικα.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, ενώ σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.
Επίλυση των διαφορών με διπλωματία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι πριν από λίγες ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή καθώς και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

madata.gr