28 Μαρτίου, 2024

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τώρα την Ελλάδα και μέσω twitter – Τι προβληματίζει την Αθήνα

Την ακραία ρητορική την οποία χρησιμοποιεί όλο το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν έναντι της χώρας μας αξιοποίησε και χθες καλώντας  την Αθήνα μέσω του twitter  να «συνετιστεί», και να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν «σε αποτέλεσμα που θα μετανοιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Μόνο που  ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί. Στις αναρτήσεις του οι οποίες ήταν γραμμένες στα ελληνικά  άνοιξε ακόμα περισσότερο την βεντάλια των παράλογων  διεκδικήσεων του λέγοντας ότι  η Τουρκία δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα και κανένα δίκαιο, ενώ παράλληλα έθεσε ξανά θέμα μειονότητας στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες»

Ο Ταγιπ Ερντογαν μίλησε ξανά  για «ψυχραιμία» που επιδεικνύει η χώρα του, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει την Ελλάδα και να ζητήσει να συνετιστεί, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί από κανένα δικαίωμα στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να κάνει χρήση αυτών στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
 
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε  ότι «δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Στον Τούρκο πρόεδρο απάντησε μέσω twitter  στα ελληνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι  «είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές.»

H απάντηση της Αθήνας
Νωρίτερα  η Αθήνα  απαντώντας στο παραλήρημα Ερντογαν το οποίο ξεκίνησε από  το πρωί κατά την διάρκεια της άσκησης «Efes 2022»  είχε κάνει  λόγο για «ανιστόρητους  ισχυρισμούς  και έωλα μυθεύματα  τα οποία δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

 « Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», αναφέρει σε  δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι αλλεπάλληλες Τουρκικές προκλήσεις έχουν πάντως δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα καθώς ακόμα και έμπειροι διπλωμάτες δεν μπορούν να απαντήσουν στην εύλογη απορία που το πάει ο Ταγιπ Ερντογαν. Αν πραγματικά αποβλέπει σε κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή εάν απλώς δημιουργεί κλίμα προκειμένου να ξεφύγει από τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του και μοιραία ο λαός του.  

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πάντως ότι  όλη αυτή η ρητορική δεν μπορεί να «ξεφουσκώσει» από την μία μέρα στην άλλη χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρξει κάποιο γεγονός . Το που και πως θα συμβεί προφανώς έχει την σημασία του. Όπως λένε είναι άλλης διάστασης θέμα μια κρίση στο Αιγαίο και άλλο πράγμα μία νέα μεταναστευτική πίεση στην συνοριακή γραμμή.

Εντυπωσιακό είναι πάντως και το γεγονός ότι σε όλη αυτή την ιστορία συμμετέχουν  ενεργά και τα περισσότερα ΜΜΕ στην Τουρκία. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες οι αναλυτές κάνουν λόγο για σύγκρουση, καταλογίζοντας στην Ελλάδα προκλητικές ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας   από τις αρχές του 2022 η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε 953 παραβιάσεις (!!!)  (χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους παραβιάσεις μπορεί να έχουν κάνει τα ελληνικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο).

Στην  χθεσινή   άσκηση σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο συμμετείχαν περίπου 10.000 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και 1.100 στρατιωτικοί από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Άγκυρα την άσκηση παρακολούθησαν 10 υπουργοί και αρχηγοί επιτελείων άλλων χωρών, ενώ στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την μεταφορά των ξένων προσκεκλημένων διακρίνεται και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά που κατέχει και την θέση του υπουργού Άμυνας.

Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

topontiki.