21 Ιουνίου, 2024

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σημασία της διατροφής

Ο σχεδιαστής μόδας, Μάκης Τσέλιος, και η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αλεξάνδρα Καραχάλιου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη σημασία της σωστής διατροφής.

Ο Μάκης Τσέλιος είναι από τους τυχερούς ανθρώπους γιατί δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το έντερό του. Όπως λέει ο ίδιος, αυτό ίσως οφείλεται στη καλή διατροφή.

«Εγώ δεν έχω πρόβλημα με το έντερο, ίσως λόγω διατροφής. Εντάξει άμα κάποιος τρώει αρκετά όσπρια, νιώθει μία ενόχληση».

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αλεξάνδρα Καραχάλιου, αναφέρει πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που εάν τα φάει κάποιος μία φορά θα κάνει τα συμπτώματα να παραμείνουν αλλά πρέπει να καταναλώνει συχνά τέτοια τρόφιμα ώστε να πυροδοτήσει κάποιο πρόβλημα.

«Τα τρόφιμα είναι διαφορετικά για τον κάθε οργανισμό. Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να φάνε μία φορά όσπρια και να το πυροδοτήσει αμέσως κα άλλοι που τρώνε συνέχεια, και δεν έχουν πρόβλημα».

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Σύμφωνα με την κ. Αλεξάνδρα Καραχάλιου, 1 στους 10 ασθενείς είναι διαγνωσμένος με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Όπως λέει, μπορεί να μην είναι συχνό ως φαινόμενο, αλλά είναι αρκετά συχνή η συμπτωματολογία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

«Τα τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα πολύ λιπαρά φαγητά ή τρόφιμα με πικάντικα και καυτερά συστατικά είναι δυνατόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου».

Ο Μάκης Τσέλιος ανέφερε πως είχε παρατηρήσει πως πολλές τροφές τον ενοχλούν και τις αφαίρεσε από τη διατροφή του.

«Οι μπάμιες για παράδειγμα, μου αρέσουν πολύ αλλά τις αφαίρεσα από τη διατροφή μου γιατί με πείραζαν. Και οι μελιτζάνες, ό,τι έχει σπόρια».

Η βοήθεια της μαστίχας Χίου

Σύμφωνα με την κ. Καραχάλιου, η μαστίχα Χίου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σύμφωνα με μία μελέτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, άτομα με ευερέθιστο έντερο που τους δόθηκε μαστιχόνερο σε διάστημα τριών μηνών, βοηθήθηκαν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου τους και στην ποιότητα ζωής τους.

«Κατανάλωναν 3 μπουκάλια των 200 ml, άρα 600 ml συνολικά την ημέρα. Ήταν ροφήματα είτε με μαστίχα μόνο είτε και με γεύση λεμόνι και φάνηκε πως μέσα από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τη θεραπευτική δράση που έχει για τη δυσπεψία, βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση ροφημάτων εμπλουτισμένα με μαστίχα Χίου θα μπορούσε να βοηθήσει».

Η κ. Αλεξάνδρα Καραχάλιου αναφέρει πως αυτό που συστήνουν ως διαιτολόγοι σε ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο είναι τα εξής:

-Μικρά και συχνά γεύματα.

-Να αποφεύγουν την κατανάλωση τηγανιτών και λιπαρών φαγητών.

-Να μασάνε αργά το φαγητό τους, ώστε να γίνεται η πέψη σωστά.

-Να τηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

-Να κοιμούνται καλά.

-Να μην έχουν στρες.

πηγή: MEGA TV